NIŠTA OD ODLASKA U CANNES

Otkazano četvrto izdanje nagradne igre #euFilmContest

23.04.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Zbog nemogućnosti realizacije nagrade - odlaska na filmski festival u Cannesu otkazano je četvrto izdanje nagradne igre #euFilmContest, organizirane u suradnji s Europskom komisijom

Pobjednici su trebali osvojiti odlazak na Međunarodni filmski festival u Cannesu, no s obzirom na to da se on ove godine neće održati u svom izvornom obliku, organizatori smatraju da nagrada gubi smisao', prenosi DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske.

Organizatori nagrade kažu da je suština festivala okupljanje tisuće filmskih profesionalaca i ljubitelja filma u Cannesu koji, tijekom tih nekoliko dana, diše i živi film, a ta se posebnost gubi ako se festival održi u nekom novom obliku.

Osim toga, mnoge su aktivnosti i sastanci organizirani za pobjednike natječaja otkazani, pa nema smisla da pobjednici putuju u Cannes, jer ne bi imali prilike doživjeti festival u njegovom punom sjaju", ističu, dodajući da im je prioritet ipak zdravlje njihovog osoblja i pobjednika natječaja.

Cilj je natječaja #euFilmContest, koji bi se mogao ponoviti iduće godine, promidžba europskog filma, osobito među mlađom publikom, kao i jačanje vidljivosti i prepoznatljivosti Potprograma MEDIA.

Zbog posljedica širenja koronavirusa otkazano je ovogodišnje izdanje Filmskog festivala u Cannesu najavljeno za period od 12. do 23. svibnja. Razmatrana je mogućnost održavanja festivala u srpnju, no i ta opcija je odbačena.

Prestižni programi koji se svake godine odvijaju paralelno s festivalom - 15 dana autora, Tjedan kritike i l'ACID su otkazani, dok će se filmski sajam koji se inače odvija u sklopu festivala, Marché du Film, održati online, od 22. do 26. lipnja.

Pobjednici u nagradnoj igri trebali su sudjelovati u aktivnostima s profesionalcima iz filmske industrije, dobili bi ulaznice za dvije projekcije izabranih filmova iz programa 15 dana autora i Tjedan kritike te akreditaciju koja omogućuje pristup određenim festivalskim lokacijama.