SVEČANOST NA PROKURATIVAMA

'Otello' otvara 56. Splitsko ljeto

13.07.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Na Prokurativama u Splitu u srijedu, 14. srpnja u 21 sat bit će svečano otvoreno 56. Splitsko ljeto

Jedan od dva naša najstarija i najveća ljetna kazališna festivala otvorit će njegov visoki pokrovitelj, predsjednik Ivo Josipović, a publiku će prethodno pozdraviti splitski gradonačelnik Željko Kerum i ministar kulture Božo Biškupić.

Nakon čina svečanog otvorenja uslijedit će i prva festivalska predstava, premijerna izvedba opere 'Otello' Giuseppea Verdija

Tijekom 32 festivalska dana, do 14. kolovoza, na Splitskom ljetu bit će prikazano 49 izvedbi 34 različita operna, dramska, plesna, koncertna i filmska naslova, uključujući i likovne izložbe. Osim operne premijere 'Otella', bit će izvedena po jedna dramska i plesna predstava u festivalskoj, odnosno u produkciji ansambala Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Prije svečanog otvorenja u splitskoj će Palači Milesi i u Galeriji Kula u sklopu 56. Splitskog ljeta biti otvorena izložba ulja na platnu 'Zemljina kora, zemljina koža' akademskog slikara Harija Ivančića. Poticaj za ovaj ciklus istarski je krajolik, trajno slikarevo nadahnuće. Izložba će biti otvorena do 31. srpnja.

'Otello' Giuseppea Verdija izvodi se na splitskim Prokurativama u koprodukciji Splitskog ljeta, tršćanskog Teatro Verdi i festivala La Coruña. Izvedbama će ravnati maestro Nikša Bareza, a redatelj je Giulio Ciabatti. U naslovnoj ulozi mletačkog vojskovođe nastupit će vodeći dramski tenor moskovskog Boljšoj teatra Badri Maisuratze, Dezdemona će biti sopranistica Valentina Fijačkoprvakinja Opere HNK Split, a Jago talijanski bariton Paolo Rumetz.

Festival su zajednički omogućili Ministarstvo kulture, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Splita, a generalni pokrovitelj festivala je T-Com u sklopu programa KulTurist.