MEĐUNARODNI SIMPOZIJ ARHITEKTURE

Osvrt na arhitekturu iz starog zatvora

14.08.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Održat će se i izložba o arhitektonskoj produkciji u Hrvatskoj od početka modernizma pa sve do danas, podijeljenoj u tri faze

Međunarodni simpozij arhitekture 'Crnogorski dani Orisa' počinje u utorak, a održava se u sklopu festivala Kotor Art kojim ujedno završava Međunarodna škola arhitekture Kotor APSS. Manifestacija se održava u zgradi starog zatvora koja je godinama napuštena i zapostavljena. U fazi je rekonstrukcije pa će mentori i studenti doista biti inspirirani prostorom koji ih okružuje.

Predavanja će održati Studio Grad (Crna Gora), Idis Turato (Hrvatska), Tadej Glažar (Slovenija), Stephan Mäder (Švicarska), Sadar+Vuga (Slovenija) i François Roche (Francuska).

U sklopu Kotor Arta održat će se i izložba 'Continuity of Modernity – Fragments of Croatian Architecture from Modernism to 2010.' koja je do sada obišla Beč, Amsterdam, Bukurešt, Madrid, Barcelonu... Pokriva arhitektonsku produkciju u Hrvatskoj od početka modernizma sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Ideja je da se u seriji pojedinačnih istaknutih projekata u tri vremenska razdoblja predstave najproduktivnije faze hrvatske arhitekture.

Škola arhitekture Kotor APSS – Crnogorski dani Orisa održat će se u Kotoru koji je zbog svojih specifičnosti pod zaštitom UNESCO-a jer je dosad uspio odoljeti degradaciji urbanog razvoja i arhitekture, naslijeđu, životnom okolišu, zagađenosti i kriminalu.