13. Ljetne noći Teatra EXIT

Osvojite ulaznice za predstavu 'Cabaret – koncert za žlice i gitaru'

05.07.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Petak 8.7. u 21h u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

  • Mentori: Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
  • Igraju: Nikola Nedić i Mario Jovev
  • Produkcija: Teatar EXIT i Kazalište Ulysses

O PREDSTAVI:

Žlice & gitara dvojac su koji uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, otkačenog nastupa, pomalo trubadurski pričaju o svome životu kroz uglazbljenu poeziju, a iza njihovog ludog i uvrnutog nastupa krije se poruka razuma. Svaka pjesma ima svoju priču i pozadinu i koliko god lepršavo i zabavno zvučale, svaka ima duboku poruku o svijetu u kojem živimo.

Radi se o autorskom projektu i angažiranoj predstavi u kojoj Mario Jovev i Nikola Nedić na iznimno duhovit i satiričan način progovaraju o problemima u društvu koji nas svakodnevno okružuju. Iako to rade dopadljivo i šarmantno, stihovi njihovih pjesama pogađaju u samu srž ozbiljnih problema kao što su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske, dotičući se pritom i tema iz svakodnevnog života.

NAGRADE:

MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA ZAPLET 12, Banja Luka, 2020

Nikola Nedić i Mario Jovev – Nagrada za najboljeg mladog glumca

XIV. GUMBEKOVI DANI, Zagreb, 2021.

– ocjenjivački sud predstavi je dodijelio posebno priznanje za prinos kabaretskom izrazu

IZ MEDIJA:

GLAZBENI DUO ŽLICE I GITARA: OTKVAČENI SUVREMENI TRUBADURI ČIJI LEPRŠAVI STIHOVI IMAJU DUBLJU PORUKU

'(..) Uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline, Nedić i Jovev poput nekih otkvačenih suvremenih trubadura, na duhovit i satiričan način – blizak brehtijanskoj začudnosti – progovaraju o državi i pojedincu, o kapitalizmu, o različitim mentalitetima sjevera i juga Hrvatske, o Rijeci i Europskoj prijestolnici kulture, o riječkoj 'otvorenosti', o ljubavi i baletu, a s božićnim kapicama na glavi dolaze i do samoga Isusa…

Likovi o kojima pjevaju su živopisni, poput Meksikanke zaražene hepatitisom. Sve o čemu pjevaju naizgled je lepršavo i smiješno, no njihovi stihovi imaju i dublju poruku o svijetu u kojem živimo. Među njihovim stihovima našli su se i naslovi nekih članaka iz Novog lista koji govore o kriminalu, korupciji, sukobima interesa i slično.

U jednom trenutku podijelili su gledateljima i gledateljicama prigodne darove, poput ukosnica za kosu i 'tajlandskih kuglica za poboljšanje potencije'. Njihov 'Božićni cabaret' zapravo je kritika društva i konzumerizma. Uz to što sviraju i pjevaju, Nedić i Jovev su i odlični glumci. U tome zasigurno zaslugu imaju i njihovi mentori Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, poznati glumac i redateljica.'

Kim Cuculić (Novi list)

STUDENTSKI PROJEKT 'KONCERT ZA ŽLICE I GITARU' – SATIRIČAN, PITAK I DOPADLJIV

'Mlađahni Nikola Nedić i Mario Jovev svojim su projektom, nastalim kao ispit iz glume na Studiju glume i medija Sveučilišta u Rijeci, pod mentorstvom Lenke Udovički i Rade Šerbedžije dokazali da je uz talent za uspješnu predstavu ponekad dovoljan pokoji glazbeni instrument, žlice i malo luka i kruha.

I dok nas Robert Fulghum uvjerava da je sve što treba znati o tome kako treba živjeti, što raditi i kakav biti naučio još u vrtiću, u pijesku dječjeg igrališta, ovaj talentirani dvojac pričom o svom životu kroz uglazbljenu poeziju taj spisak uspijeva značajno upotpuniti. Referirajući se na čitav spektar raznolikih uvrnutosti svijeta odraslih, odašilje niz poruka modernom čovjeku, a sve ih podcrtava mišlju kako se premalo koristimo razumom – najvrednijim resursom koji posjedujemo.

Premda u nekoliko trenutaka, ovaj Cabaret grebe do srži izopačenosti dotičući se primjerice kriminala i korupcije, on to čini lagano, pitko i dopadljivo. I nadasve duhovito. Koncert za žlice i gitaru u produkciji Teatra Exit i Kazališta Ullysses stoga najtoplije preporučujemo.'

Ana Marasović (Studentski.hr)

O SNAJPERIMA, GITARAMA I PONIŠTENIM MLADOSTIMA: UZ PREMIJERU 'KONCERTA ZA ŽLICE I GITARU'

'I Nedić i Jovev prije bi se mogli opisati kao glumci/autori, svjesni da publici donosiš i pokazuješ sve svoje prljavo rublje, ali u tome i jest tvoja čar: nitko u gledalištu nije ni etnički, ni etički čist, dakle svatko može razumjeti gdje je rupa u čarapi, praznina u trbuhu, rana u prsnom košu. U ovoj se predstavi nitko ne pretvara da je majstor samokontrole ('vojničina'). Ali to ne znači da glumci nemaju izvedbenu kontrolu. Dapače, obojica je koriste na različite brehtijanske načine, komentirajući sami sebe i svoja ograničenja kao 'radni materijal'. Obojica su također u stanju uzeti dnevne novine (Novi list) i humorno prokomentirati aktualne političke događaje. Štošta bi tu još trebalo izbrusiti i na mnogo čemu ustrajno raditi, jer pred nama su ipak mladi umjetnici profesije u kojoj prelaki uspjeh često znači kraj umjetničkog sazrijevanja, ali Nedić i Jovev svakako posjeduju unikatni autorski izričaj, do kojeg se nisu probili mnogi slavljeni i hvaljeni mladi glumci raznih drugih domaćih glumačkih akademija.

(…) Nedić i Jovev zbilja pripadaju kabaretskoj pozornici na kojoj bi imali prilike sustavno brusiti svoje namjerno 'nelogične' pjesme i tužne, pa ipak prkosne priče. Publika ih odlično prihvaća. Njihov aktivizam sastoji se u mnogo malih izboja ljudske hrabrosti: one koja govori o težini izloženosti, stvarnoj povredi, nesračunatom užitku, izdajama koje su počinili i koje ih još uvijek prate jer i nakon svih tehnologija i dalje nemamo mogućnost ispravljanja osobne povijesti. Nedić i Jovev ne pristaju na ljudsku emocionalnu plastiku; na 'općenitosti' iskustva.'

Nataša Govedić (Novi list)

OTKAČENI CABARET NEOBIČNIH INSTRUMENATA KOJI ĆE VAM BAREM NA JEDNU VEČER ODAGNATI SVE BRIGE

'Kada netko kaže da teatar u Hrvatskoj ne nudi nove i inovativne kazališne koncepte, da se ugasi svaka rasprava dovoljno bi bilo spomenuti dvojac 'Žlice & gitara' koji smo imali priliku poslušati i pogledati jedne ljetne večeri ovoga srpnja. Dramski ispit iz glume od kojeg možda ne biste puno očekivali, ali gadno biste se prevarili – jer radi se o jednoj od uvjerljivo najboljih predstava cijele sezone.

Cabaret 'Koncert za žlice i gitaru' predstava je nastala kao dramski ispit glumačkog dvojca Nikole Nedića i Maria Joveva, dvojice Zagrepčanaca koji su se odselili u Rijeku i u njoj stvorili to malo remek-djelo. Uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare, mandoline, mljackanja, srkanja i klepeta prstiju Nikola i Mario provest će vas na otkačen i beskrajno šarmantan način kroz svoj život i ono kako ga oni vide. (…)

Cabaret 'Koncert za žlice i gitaru'“ na dušu djeluje kao melem. Ako ste imali naporan radni dan, pa vas je možda neka banka naživcirala i još se niste ni stigli odmoriti kako spada, ne brinite se – otiđite na ovu doista fantastičnu predstavu nakon koje nećete skidati osmijeh s lica. Ne, ona ne nudi salve nekontroliranog smijeha i vulgarnih šala kojih je naše kazalište ionako prepuno, već kirurški precizne i brutalno šaljive stihove koji seciraju boljke našeg društva.

Smješkat ćete se samima sebi, svojim susjedima, ali i državi u kojoj živite, ljuljati se u ritmu glazbe i zaboljet će vas dlanovi od pljeskanja koje će se u intervalima pojavljivati cijele večeri.

Zbog šarma dvojice glumaca, modernih trubadura koji se bore sa surovom svakodnevnicom samo uz pomoću žlica i gitare, zaboravit ćete na to da vam se miris luka i sardina baš i ne sviđa, kao i da obično ne volite vikati bravo na kraju predstave – jer upravo ćete to nakon svega i učiniti.'

Ines Mihić (Dnevnik.hr)

SVIRAJ SVIRČE, NEMOJ STATI

'Njihova vjerna publika tvrdi da svaki puta nešto promijene u odabiru ili redoslijedu pjesama i govorenih dijelova, ali ono što se, pretpostavljam ne mijenja, jest njihova pozitivna energija, odlična uigranost i visoka razina izvedbe.

Ako dvojac 'Žlice & gitara' nastavi smišljati slične projekte, morat će se itekako potruditi oko nove predstave, jer su nas ovom predstavom baš razmazili. Zato hoćemo još i još, jače i bez zadrške. Žao mi je dečki, sami ste odabrali!'

Olga Vujović (Wish.hr)

Trajanje predstave: 80 minuta

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu CABARET – KONCERT ZA ŽLICE I GITARU koja će igrati u petak 8.7. u 21h u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, a dobitnik je Katica Grujić.