zdravlje

Osvojite knjigu 'Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću disanja'

11.11.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Možda su nam u djetinjstvu rekli da udišemo na nos umjesto na usta, ali većina nas nikad se nije dublje pozabavila utjecajem disanja na cjelokupno zdravlje

Zadnjih godina pojedinci poput Wima Hofa i sve veća popularnost joge probudili su interes za ovom osnovnom biološkom funkcijom. Novinar James Nestor, autor svjetskog bestselera Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću disanja udružio se sa suvremenim pulmonautima ne bi li znanstveno provjerio uvriježene pretpostavke o disanju i utjecaju na zdravlje.

Nestorova knjiga Dah na listi bestselera New York Timesa provela je 18 tjedana, Američko društvo novinara i autora proglasilo najboljom knjigom u kategoriji publicistike prošle godine, a na listu bestelera uvrstili su ga i Los Angeles Times, Wall Street Journal i Sunday Timesa (UK). James Nestor je svoja istraživanja predstavljao na Sveučilištu Stanford, Harvard, Yale, u UN-u, kao i na više od 40 radijskih i televizijskih programa, a povodom objavljivanja hrvatskog izdanja, James je gostovao i u Zagrebu.

Ponukan respiratornim problemima od kojih je i sam patio, Nestor je krenuo u višegodišnje istraživanje daha i disanja te utjecaja na zdravlje. Tijekom tog razdoblja proučavao je drevne tekstove te intervjuirao ronioce na dah, superdisače, znanstvenike s Harvarda, Stanforda i drugih uglednih ustanova koji su potvrdili neke od najčudnijih priča o dahu i disanju. Naš se kapacitet za disanje promijenio tijekom dugih procesa ljudske evolucije te da se način disanja znatno pogoršao od početka industrijskog doba – danas čak 90 % nas diše nepravilno što ili uzrokuje ili pogoršava cijeli niz kroničnih bolesti.

Nadahnjuju saznanja da su neki od tih istraživača dokazali i da se mnoge suvremene bolesti – astma, anksioznost, poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću, psorijaza i druge – mogu ublažiti ili izliječiti jednostavnom promjenom načina udisanja i izdisanja. "Da, različiti obrasci disanja doista mogu utjecati na našu tjelesnu težinu i opće zdravlje. Da, način disanja doista utječe na veličinu i funkciju naših pluća. Da, disanje nam omogućuje da utječemo na vlastiti živčani sustav, upravljamo imunološkim odgovorom i ozdravimo. Da, promjena načina disanja pomoći će nam da živimo dulje", piše Nestor u knjizi Dah u kojoj ćete pronaći i praktične vježbe za poboljšanje disanja.

Čitateljima tportala darujemo dva primjerka knjige 'Dah: Nova znanost o izgubljenom umijeću disanja', a dobitnici su Marina Milićević i Biserka Bilić.