IZLOŽBE, KONCERTI I PREDSTAVE

Osječko ljeto kulture od 29. lipnja do 16. srpnja

08.06.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Ovogodišnje 11. osječko ljeto kulture održat će se od 29. lipnja do 16. srpnja i na nekoliko mjesta u gradu ponudit će 26 kazališnih, glazbenih i likovnih programa, izvijestio je na konferenciji za novinare organizacijski odbor

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako će, osim nastupa osječkih umjetnika iz HNK, Dječjeg kazališta i Umjetničke akademije, Osječko ljeto kulture ugostiti kazališta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Virovitice i Šibenika.

Najavio je da priredba počinje 29. lipnja, na Dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla, povratkom skulpture Branka Ružića 'Grupa građana' na glavni osječki Trg Ante Starčevića i koncertom opernih arija osječkoga HNK. Dodao je kako je ulaz na sve priredbe besplatan, a očekuje se da će ih vidjeti oko 10.000 građana.

Predsjednica organizacijskog odbora Jasminka Mesarić i izbornik programa Robert Raponja rekli su kako će osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića premijerno izvesti dječju predstavu 'Emil i detektivi' u režiji Nikole Zavišića, a bit će izvedena i drama Marijane Fumić 'Jedna žudnja, dva bodeža i tri demona u kosi' redateljice Aide Bukvić.

Raponja je dodao kako su pri izboru dramskih sadržaja nastojali odabrati predstave s jakim autorskim i glumačkim osobnostima koje su dobivale ugledne nagrade na hrvatskim festivalima.

Troškovi priredbe procjenjuju se na 900.000 kuna, od čega je 750.000 osigurao grad Osijek, 70.000 Ministarstvo kulture, a ostatak sponzori.

Gradonačelnik Bubalo nije odgovorio na pitanje novinara hoće li se ove godine dodijeliti novčane nagrade za najbolja ostvarenja Osječkoga ljeta kulture. Rekao je kako to nije tema konferencije za novinare.