mandat

Osječko Gradsko vijeće imenovalo Vladimira Hama za novog intendanta osječkog HNK-a

28.06.2022 u 18:51

Bionic
Reading

Osječko Gradsko vijeće u utorak je većinom glasova prihvatilo prijedlog da se za novoga intendanta osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) imenuje sadašnji pomoćnik ravnatelja osječkog Dječjeg kazališta i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham (HNS)

Hama je za novoga intendanta početkom lipnja predložilo Kazališno vijeće osječkog HNK-a, nakon što je na glasovanju dobio više glasova od sadašnje intendantice Dražene Vrselje.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Milan Blagojević u raspravi je ocijenio kako je Ham, kao osoba iz područja kulture, više nego kompetentan i kvalitetan kandidat za dužnost intendanta, ali kako će uz činjenicu da kao predsjednik Gradskog vijeća treba potpisati rješenje o svom imenovanju za intendanta, ovakav postupak "doći pod lupu politike". Stoga je predložio Hamu da odstupi s mjesta predsjednika Gradskog vijeća, i da se na idućoj sjednici izabere novi predsjednik Vijeća, jer bi ga tako mogli poduprijeti kao stručnog i kvalitetnog čovjeka. Potpredsjednik Kazališnog vijeća osječkog HNK-a Anto Đapić ocijenio je kako nema razloga da Ham podnosi ostavku na dužnost predsjednika Gradskog vijeća jer je, kako tvrdi, "kompletna procedura oko izbora intendanta besprijekorno poštovana".

Smatra da primjedba vijećnika SDP-a realno nije veliki problem, već splet okolnosti, jer se čovjek, koji se godinama bavi kulturom i neupitnih je kvalifikacija, nalazi na dužnosti predsjednika Gradskog vijeća.

Đapić stoga ističe kako nema nikakvog razloga da Ham podnosi ostavku na dužnost predsjednika Gradskog vijeća, a da također nema zakonskog niti moralnog razloga, zbog kojega ne bi trebao dobiti potporu za imenovanje na dužnost intendanta.

Nakon odluke Gradskog vijeća Hamovo imenovanje na tu dužnost treba potvrditi i predstavničko tijelo drugog osnivača osječkog HNK-a, osječko-baranjska Županijska skupština, te u konačnici Ministarstvo kulture.