VELIMIR VISKOVIĆ:

Osjećao sam da me Hloverka provocira

14.09.2012 u 13:34

Bionic
Reading

U zadnjoj emisiji 'Pola ure kulture' imali smo prilike nekadašnju direktoricu programa HTV-a, urednicu Informativnog programa te dugogodišnju voditeljicu i urednicu Hloverku Novak Srzić gledati u njezinom prvom prilogu za tu emisiju. Srzić je u sebi svojstvenom stilu intervjuirala književnog kritičara i povjesničara Velimira Viskovića u povodu njegove kandidature za intendanta zagrebačkog HNK

Nakon što su prva tri natječaja za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu propala, ovih će dana, na traženje ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, biti raspisan četvrti po redu natječaj.

Svoju kandidaturu potvrdio je književni kritičar i povjesničar te dugogodišnji urednik i ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Velimir Visković. Tim je povodom odgovarao na pitanja nove novinarske akvizicije emisije Pola ure kulture, Hloverke Novak Srzić.

Nekadašnja direktorica programa HTV-a i urednica Informativnog programa Hloverke Novak Srzić, prilog je počela pitanjem: 'Jeste li vi i dalje glavni favorit ministrice Zlatar?' ostavši tako dosljedna svome britkom stilu.

Tijekom razgovora Srzić je Viskovića, među ostalim, pitala i smatra li da bi, budući da je ionako najizgledniji kandidat u kombinaciji s Anom Lederer i Sibilom Petlevski te usto i ministričin miljenik, jednostavnije bilo zaobići čitavu proceduru i jednostavno ga postaviti na čelo HNK.

Svoj prvi prilog za 'Pola ure kulture' Srzić je zaključila rečenicom: 'Budući da sam vas svojedobno ja angažirala na televiziji, razumijem želju ministrice da vas angažira u HNK, no vidjet ćemo kako će reagirati javnost.'

Ponukani zanimljivim tonom priloga, Velimira Viskovića upitali smo za dojmove nakon priloga.

'Hloverka i ja nismo politički istomišljenici, te sam jednim dijelom intervjua osjećao provokacije, ali mislim da svaki dobar novinar mora provocirati sugovornika i imati u sebi dio zloće. Unatoč svemu, mislim da je angažman odradila korektno', kazao je.

Na pitanje sviđa li mu se klima koja se stvara u javnosti te činjenice da ga se naziva ministričinim namještenikom, a čitava procedura izbora dovodi u pitanje i naziva suvišnom, Visković je odgovara: 'Apsolutno mi se ne sviđa. Da sam znao da će sve biti tako, ne bih se ni kandidirao.'