TEATAR APSURDA

Osijek ne može imenovati ni čelnika HNK bez Branimira Glavaša

05.05.2015 u 09:09

Bionic
Reading

Usprkos brojnim nedostacima i koncepcijskim promašajima ponuđenoga programa, zbog kojih su ga eminentni kazališni stručnjaci već ocijenili nedostojnim nacionalne kazališne kuće, Božidar Šnajder danas je dobio potvrdu Gradskoga vijeća za novi mandat intendanta HNK u Osijeku. Istoga onog vijeća kojemu je još 2013. bio neprihvatljiv. Točku na 'i' još treba staviti ministar kulture Šipuš, čiji blagoslov je neupitan

Danas je Šnajder dobio podršku u Gradskom vijeću (18 ZA, 8, PROTIV I 8 SUZDRŽANIH). Time je demonstrirana slabost vladajuće koalicije, koja na sjednici ionako nije imala većinu. Naime jedan je vijećnik bolestan, druga je otputovala, pa pozicija ni uz pomoć HDZ-ovih ruku ne može preglasati oporbu na čelu s HDSSB-om, čiji je Šnajder ponosni član. Osim toga vladajući nisu imali svog protukandidata pa nisu htjeli preuzeti odgovornost za neizbor intendanta osječkog HNK. Zato su, valjda zaključili, da je mudrije suradnički se pokoriti, nego junački poginuti i pobuditi konkurentima apetite da krajem godine na proračunu ruše i samoga gradonačelnika.

Političke igre

Šnajder se jedini prijavio na natječaj i polovicom travnja Kazališno vijeće prihvatilo ga je kao kandidata sa šest glasova 'za' i samo jednim 'protiv'. Iznenađenje, jer barem je jedan predstavnik Grada zaokružio bivšeg intendanta, jedinoga za kojega koalicijska većina 2013. nije htjela ni čuti i jedinoga od kojeg HDSSB nije htio odstupiti.

Što se dogodilo da Grad ovoga puta nije ponudio kandidata (prije dvije godine izabrao je Draženu Vrselja, ali je Županija inzistirala na Šnajderu, pa je v.d. intendanta do danas bio glumac Miroslav Čabraja), gradonačelnik Ivan Vrkić ne želi znati jer je skrb o HNK-u, kao i o kulturi u Osijeku općenito, povjerio svome zamjeniku Vladimiru Hamu. Njemu je pak stanje u kazalištu dobro poznato jer je i sam prije nekoliko godina odande otišao nakon sukoba sa Šnajderom.

No Ham se pokazao nedoraslim zadatku, posebice političkim predatorima Branimira Glavaša, pa ne samo što im je prepustio utjecaj u Kazališnome vijeću, nego za kandidaturu nije uspio nagovoriti ni svoga prijatelja Čabraju, koji je godinu i pol uspješno vodio HNK. I u Hamovu osječkom HNS-u mnogi još pamte koaliciju s HDSSB-om u prošlom mandatu, pa je Šnajder već dobio načelnu podršku ministra kulture Berislava Šipuša, kojega je svojedobno angažirao kao dirigenta na osječkim kazališnim daskama.

HNK je doveo u ambis

To je samo vrh ledenoga brijega političkih odnosa i igara oko izbora novoga intendanta osječkoga HNK, a oni su u potpunosti zatomili predloženi program i poslovne vizije kandidata, što bi jedino trebalo biti relevantno. Dr.sc. Snježana Banović, jedna od najpoznatijih hrvatskih teatrologinja i odlična poznavateljica stanja u nacionalnim kazalištima, Šnajderov je program nazvala ruglom: 'To je jedna nepismena kupusara, kako po prikazanom znanju i obaviještenosti, tako i po načinu na koji je predstavljen autor i njegove nevjerojatne želje. Program izgleda kao radna verzija ukradena s nečijeg stola, po kojoj je netko škrabuckao. Nedorečen je i ništa ne govori o načinu na koji bi ga autor proveo. Gospodin Šnajder kao da uopće nije upućen u kazališnu umjetnost, povijest, u kazališnu produkciju i menadžment. To je jedno sramotno pismo u kojem je zaboravio reći što je, odnosno što nije napravio u prethodnom mandatu, spomenuti milijunski dug koji je za sobom ostavio i nezakonitosti kojima se bavio što javno, što zakulisno. Pišući ga, očito je bio siguran u svoj izbor. Program je opasno nagnut komercijali i nema veze sa suvremenim kazališnim repertoarom, još manje s repertoarom nacionalnog kazališta. Ima tu pogrešnih naslova, imena, krivotvorina, netočnosti… Taj se program može poreći na svim sastavnicama i čudi me da je Kazališno vijeće njime toliko oduševljeno. Šnajder nije umjetnik i nema umjetničke suradnike, dramaturge, nema upravljačkih sposobnosti niti zna povećati izrazito slab vlastiti prihod. Kazalište je doveo u ambis uzimanjem poluga moći u svoje ruke i bahatim, sebeljubivim stilom vođenja, paranoičnim izmišljanjem neprijatelja, lošim odnosom prema osnivačima, politici, umjetnicima i publici. Žao mi je što se kolega Čabraja nije ohrabrio i napisao program te se prijavio na natječaj', zaključila je Snježana Banović.

Program je čista iluzija

Vitomira Lončar, ravnateljica Male scene, kaže da je iz izvješća Državne revizije svakom jasno da Grad koji nastoji postati europskom prijestolnicom kulture 2020. ne može takav način rada prihvatiti relevantnim: 'Izvrsnost kao osnovna karakteristika umjetničkog stvaranja u Osijeku je potpuno narušena, a izbor Božidara Šnajdera na novi mandat pokazuje koliko je Gradu i Županiji važna kultura.'

Noru Krstulović, urednicu portala teatar.hr, Šnajder je optužio da je kao članica Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti odgovorna za smanjenje prihoda osječkog HNK za pola milijuna kuna te da je članica SDP-a.

'Taj slučaj dovoljno govori o njegovim kompetencijama i s kojih pozicija kreće u borbu za novi mandat, jer niti sam ikad bila članica takvoga vijeća, niti političke stranke. Ako već saziva konferencije za novinare, trebao bi barem znati tko je odlučivao o tom novcu. U kojoj bi to ozbiljnoj državi bez disonantnih tonova čovjek dobio povjerenje za novi mandat, a u posljednjoj godini mandata napravio je minus od 810.000 kuna?', pita se Nora Krstulović i dodaje: 'Šnajder na sceni najavljuje brodvejske hitove, poput 'Moje pjesme, moji snovi' i 'Neki to vole vruće', a ne spominje naknadu za autorska prava, ogromnu za takve mjuzikle. Radi o licenciranim mjuziklima i agencije imaju visoke zahtjeve od autorskog tima i produkcije. To si niti jedno hrvatsko kazalište ne može priuštiti. Zato je njegov program čista iluzija, popis želja iza kojeg nema koncepta. U posljednjoj godini g. Šnajdera neki su ljudi imali 70 izvedbi, a neki niti jednu. Kada se program ne bude realizirao, opravdavat će se to nedostatkom sredstava i bit će svi krivi, samo ne on.'

Predsjednik Kazališnog vijeća Ivica Završki ocjenjuje Šnajdera najuspješnijim intendantom HNK u Osijeku u novije vrijeme, poglavito zbog niza nagrada što su ih osvojile predstave u njegovu mandatu. 'Kazalište je 2009. zatekao s dva milijuna kuna minusa i 2013. ostvario 800.000 kuna plusa. HNK-u danas treba sanacijski upravitelj, a Kazališno vijeće smatra da će ga najbolje sačuvati upravo g. Šnajder. Predloženi program g. Šnajder će realizirati u skladu s financijskim mogućnostima, vjerujem u cijelosti', zaključio je Završki.