PLESNA PRIČA

Oružje za masovno stvaranje na Trešnjevci

27.05.2009 u 10:26

Bionic
Reading

U Centru za kulturu Trešnjevka 14. i 15. lipnja ansambl Apsaradhe nastupa plesnom predstavom indijskih klasičnih i modernih Bollywood plesova, trbušnih egipatskih, turskih i modernih te romskih stilova

Ansambl Apsaradhe je plesna grupa mladih plesačica koja se bavi izučavanjem i predstavljanjem orijentalnih plesnih tehnika. Prvi njihov projekt bila je predstava 'Femme fata', izvedena u lipnju 2008, a 'Oružje masovne kreacije' je druga u nizu plesnih priča. Riječ je o etnološkoj poveznici različitih kultura Bliskog i Dalekog istoka iz kojih crpe tradicijsko nasljeđe klasičnih i folk ritmova i glazbe Indije, Turske, arapskih zemalja, Roma, Španjolske itd. i pokušavaju prikazati vlastiti doživljaj drevnih plesova.

Autorica predstave Ana Suryawanshi za tportal ispričala je da predstava govori o odnosu i stalnom propitkivanju tog odnosa između Istoka i Zapada. 'Put od besmislenog do ekspresivnog plesa ne vodi do jeftine dramatizacije ili površnog doživljaja plesa samog, on treba izdržavati sve što je u ljudskoj duši oduvijek bilo prisutno ili zamišljeno. Svjesne trenutne situacije u svijetu koja neupitno prodire i u naše društvo, domove, škole i dvorane, odlučile smo putem ovog malog projekta dati naše mišljenje o sukobu, materijalizmu, nemoralu, netoleranciji i pomanjkanju osjećaja za drugog kao drukčijeg', zaključila je.