NIJE ŠALA

Operni pjevači HNK sinoć su pokušali održati probu u vojnoj dvorani. Nisu imali klavir, a oko njih su trenirali ročnici

13.10.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Premijera operne predstave 'Lastavica' najavljena je za 21. listopada

Operni pjevači Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu sinoć su prolazili kroz bizarnu situaciju, donosi portal teatar.hr. Naime, pokušali su održati probu, i to u vojnoj dvorani na Učilištu dr. Franjo Tuđman, gdje ih je uprava kuće poslala da probavaju za nadolazeću premijeru opere 'Lastavica'. Ali, u vojnoj dvorani nisu imali klavir, bez kojeg pjevači ne mogu vježbati, a istovremeno su oko njih ročnici održavali kondicijske treninge i dizali utege.

Ravnatelj Opere, Giorgio Surian, osobno je odnekud dopremio priručne klavijature, piše teatar.hr, dok se gostujući redatelj predstave Hugo de Ana na tom pokušaju probe nije ni pojavio. Premijera operne predstave, inače, najavljena je za devet dana.

Teatar.hr u tekstu dalje problematizira loše planiranje, budući da je HNK u razmaku od samo tjedan dana zakazao dvije premijere - dramu '64' i operu 'Lastavica', za što, barem ako je suditi prema ovom događaju, nemaju logističkog kapaciteta. Na probleme u toj kazališnoj kući nedavno su upozorili i sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća HNK koji su poslali pismo Ministarstvu kulture, zagrebačkom gradonačelniku te saborskom i gradskom Odboru za kulturu u kojemu su, između ostalog, istaknuli i kako 'već godinama svjedoče načinu funkcioniranja ove Uprave – radnom kaosu kojem je uzrok loše planiranje, nepoznavanje procesa rada, srozavanje profesionalnih kriterija rada – pogotovo u pandemijskom periodu'.

Više o situaciji u zagrebačkom HNK čitajte na teatar.hr.