SPREMNI ZA POČETAK

Opera 'Gioconda' na otvaranju Splitskog ljeta

13.07.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Ovogodišnje 57. izdanje Splitskog ljeta će tradicionalno 14. srpnja biti otvoreno operom. To će biti premijera opere 'La Gioconda' autora Almicarea Ponchiellija

Na konferenciji za medije, operu je predstavio maestro Nikša Bareza, a predstavio je i gostujuće soliste među kojima treba izdvojiti armensku opernu divu sopranisticu Hasmik Papian i rumunjskog tenora Constantina Nica. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo suradnjom sa maestrom Barezom i istaknuli da im je izazov zahtjevna opera, ali i zanimljivi otvoreni prostor trga Prokurativa, na kojem će se izvesti premijera.

Nikša Bareza je istaknuo da je operna premijera najbolji način da se otvori ovako važna kulturna manifestacija te naglasio kompleksnost opernog djela 'La Gioconda'. Zahvalio je na podršci Gradu Splitu na nabavci i financiranju skupe opreme i razglasa za optimalno ozvučenje trga Prokurativa.

Intendant HNK Split Duško Mucalo izvijestio je da je postignut dogovor sa sindikatom i da je osiguran normalni početak Splitskog ljeta. 'Razum je prevladao, nađeno je zajedničko rješenje i svi će biti adekvatno plaćeni za dodatni trud i napor i sve ide po planu. Ovih dana pogotovo na probama po ljetnoj vrućini vidljivo je da to treba vrednovati', izjavio je Mucalo.

On je nakon predstavljanja premijere odgovorio i na pitanja o spornom financijskom izvješću o kojem se ovih dana izvještavalo, a po kojem je HNK Split u minusu od dva i pol milijuna kuna. 'Minus postoji, ali je on znatno manji, oko milijun kuna, a iz redovnog poslovanja do kraja godine planiran je rast prihoda i smanjenje rashoda, iza nas su sedam premijera i čeka nas još dvije do kraja godine. Tada vjerujem da ćemo anulirati i ovaj minus, a smijenio sam osobu koja je posljednjih osam godina vodila računovodstvo jer ima samo srednju stručnu spremu. Sada će to raditi čovjek s fakultetom i informatičkim znanjem', zaključio je intendant HNK Split Duško Mucalo.