TEATAR U FIRENZI

Opera 'Carmen' dobila 'feministički' završetak, a publika zbog njega izviždala redatelja

10.01.2018 u 12:19

Bionic
Reading

Nakon više od 140 godina u kojima je završavala ubijena nožem na pozornici, heroina opere 'Carmen' konačno dobiva osvetu u novoj talijanskoj produkciji ove poznate opere – pucajući u svog ljubavnika. Verziju potpisuje talijanski redatelj Leo Muscato, kojega je publika izviždala na premijeri u firentinskom Teatro del Maggio Musicale

Popularna opera 'Carmen' francuskog skladatelja Georgesa Bizeta prvi je put izvedena 1875., a završava tako što naslovnu junakinju ubije bivši ljubavnik. U novoj verziji, koji je premijerno prikazan 7. siječnja u Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Carmen je ta koja ubija ljubomornog Don Don Joséa, pucajući u njega iz pištolja. 

'U vremenu u kojem se naše društvo suočava s tolikim ubojstvima žena, kako možemo pljeskati femicidu na pozornici?', rekao je voditelj teatra Christiano Chiarot, objašnjavajući obrat u radnji opere.

Nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje gorući su problemi u Italiji. Prošle godine, prema podacima tamošnjeg državnog zavoda za statistiku, ubijeno je 149 žena, od kojih je polovicu usmrtio njihov bivši ili sadašnji partner.

I gradonačelnik Firenze Dario Nardella podržao je novu verziju opere 'Carmen' te ustvrdio da se poruke osude nasilja nad ženama sve češće čuju u Italiji. 

Bilo je i onih kojima se završetak u kojemu Carmen ne umire nije svidio. Publika je na premijeri izviždala redatelja Lea Muscata, mada je pljeskala izvođačima, a novinar La Stampe Gianluca Nicoletti zapitao se hoćemo li sada trebati mijenjati i završetke drugih remek djela, poput 'Ilijade', 'Božanstvene komedije' i 'Othella', tako da budu politički korektniji, ali i 'nerealniji' i 'dosadniji'. 

'Umjetnost nam govori o životu, svoj njegovoj sramoti i ljepoti. Ne daje lekcije o ponašanju. Ako to čini, onda se treba zvati doktrinom', poručio je Nicoletti.