PROSVJED na gornjem gradu

'Oni koji danas upravljaju plesnim centrom ne odgovaraju nikome osim politici'

02.05.2017 u 13:24

Bionic
Reading

Plesni umjetnici započeli su u utorak ujutro pred institucijama vlasti na Gornjem gradu prosvjednu akciju 'Tjelovanje', u okviru koje će sljedeća 24 sata plesnim izvedbama još jednom upozoriti na netransparentno upravljanje Zagrebačkim plesnim centrom (ZPC), odnosno na potrebu društveno odgovornijeg odnosa prema javnim resursima općenito.

'S obzirom na društveni kontekst u kojem živimo ta je problematika javnosti možda marginalna, ali je vrlo simbolična jer upozorava na netransparentno upravljanje i korištenje javnih resursa koje su građani financirali', rekla je Jelena Mihelčić, dugogodišnja plesna kritičarka u ime organizatora prosvjedne akcije.

'Ono što se danas događa sa Zagrebačkim plesnim centrom i svim institucijama u kulturi u Gradu Zagrebu je rad po principu klijentelizma i nepotizma, s ciljem uhljebljivanja politički podobnih osoba', istaknula je. Naime, Zagrebački plesni centar, jedini prostor izgrađen za ples u Hrvatskoj, prije godinu dana pripojen je ZKM-u, nakon čega su plesni umjetnici više puta upozoravali kako time suvremeni ples gubi svoju autonomiju. Iako su u Gradu tvrdili kako se ništa neće promijeniti, nitko nije spominjao mehanizme zaštite, financiranja, programsku i umjetničku viziju tog prostora, niti komunicirao sa samim plesačima.

Ispred Gradske skupštine započela 24-satna neprekidna protestna akcija Tjelovanje Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Prije godinu dana zagrebački gradonačelnik je prostor u Ilici 10 iza zatvorenih vrata stavio pod ZKM, dramsko kazalište na čijem je čelu Snježana Abramović Milković, koja se pokazala kao netko tko vrlo autokratski donosi odluke, ne uključujući struku', rekla je Mihalčić. Još simptomatičnijim smatra što je za vršiteljicu dužnosti voditeljice ZPC-a, nakon isteka mandata Mirne Žagar, postavljena Martina Nevistić, iz obitelji Nevistić koja se u medijima spominjala u kontekstu nepotističkog zapošljavanja u gradskoj upravi. Mihelčić kaže kako se plesni umjetnici zalažu za transparentno upravljanje plesnim centrom, 'koji je samo jedan od primjera lošeg upravljanja'.

'Želimo da oni koji upravljaju institucijama to rade transparentno, po principu jednakih šansi te da uključe struku kojoj je prostor namijenjen, a što se sada ne događa', napomenula je. Dio plesne scene sada bojkotira Zagrebački plesni centar, dok ih dio ondje i dalje izvodi predstave. 'Ondje su sada ljudi koji možda ranije nisu imali priliku djelovati i zadovoljni su što to sada mogu, što imaju uvjete u kojima mogu raditi, no pitanje je koliko je to dugoročno rješenje'; ustvrdila je Mihelčić.

Kao najveći problem ističe što plesni umjetnici kojima je prostor namijenjen nemaju informacije o tome kakav će se program tamo odvijati, postoji li umjetnička vizija i dugoročna budućnost u interesu građana.

'Oni koji sada upravljaju prostorom ne odgovaraju nikome osim politici koja ih je postavila', naglasila je. Prosvjed će trajati do 10 sati u srijedu ujutro, organizirat će se dežurstva tijekom cijele noći, a plesni umjetnici kažu da neće odustati. Najavljuju i okrugli stol o toj problematici  za 11. svibnja, na kojemu će sudjelovati kandidati za budućeg zagrebačkog gradonačelnika. Prostor Zagrebačkog plesnog centra je otvoren u listopadu 2009. godine na prostoru nekadašnjeg kina ''Lika', a u njega je uloženo 36 milijuna kuna iz javnog proračuna.