DANAK BRZE KOMUNIKACIJE

Oksfordski rječnik pokleknuo pred neuhvatljivim slengom

20.09.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Oksfordski rječnik engleskog jezika tinejdžere moli za pomoć oko prikupljanja najpopularnijih izraza njihovog 'osobito neuhvatljivog' slenga koji razvijaju na društvenim mrežama poput Snapchata i WhatsAppa

S ciljem da prikupi sve karakteristične riječi koje oblikuju jezik, stari i novi, formalni i neformalni, Oksfordski rječnik pojašnjava da je urednicima najteže registrirati upravo one koje su dio slenga. Jezik današnjih mladih pritom je 'osobito neuhvatljiv' jer se izrazi iznimno brzo mijenjaju, a komunikacijski kanali poput WhatsAppa i Snapchata otežali su praćenje tih promjena.

Rječnik stoga od djece i tinejdžera traži da pošalju primjere aktualnih slengovskih riječi i to putem Twittera, na #youthslangappeal, ili putem službene stranice Oksfordskog rječnika engleskog jezika.

I odrasli mogu dati primjere riječi koje koriste mladi, a koje su im 'posve nepoznate' ili poznate, ali mladi ih koriste na 'vrlo nepoznate načine'.

Urednica Oksfordskog rječnika engleskog jezika Fiona McPherson objasnila je da su leksikografi naviknuti pratiti i bilježiti jezične promjene.

'Ima nešto osobito inovativno i neuhvatljivo u načinu na koji mladi ljudi prilagođavaju postojeći rječnik kako bi osmislili nove riječi. U tom procesu staraju nešto što se onima koji ga ne poznaju čini gotovo kao tajni jezik. S obzirom na to da su tinejdžerske godine za većinu nas u Oksfordskom rječniku stvar davne prošlosti, odlučili smo pitati današnje mlade da nam pomognu identificirati kreativne nove riječi i značenja. Tko bi nam o tome bolje mogao reći nego oni koji su ih i osmislili?'

Neki od slengovskih izraza koje Oksfordski rječnik uzima u obzir su dank, što znači 'sjajno' ili odlično', te hench, odnosno 'mišićavo' ili 'fit'.