NAJAVLJEN DIO PROGRAMA

Okolnosti su neizvjesne, ali osmi Festival svjetske književnosti ipak će se održati. Dolazak u rujnu potvrdili Etgar Keret, Dorthe Nors, Philippe Claudel...

16.06.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Iako u neizvjesnoj atmosferi, uzrokovanoj pandemijom koronavirusa i potresom u Zagrebu, Festival svjetske književnosti u organizaciji nakladničke kuće Fraktura održat će se i ove godine u Hrvatskom glazbenom zavodu. Ugostit će, najavili su organizatori, mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde, a kompletan program moći će, za razliku od prethodnih izdanja, prezentirati tek u kolovozu. Pored programa u zgradi HGZ-a, dio će se održati virtualno, a dio u Knjižari Fraktura, koja se otvara 4. srpnja

Osmi Festival svjetske književnosti, kao i sve manifestacije u 2020., održava se u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije, navode iz Frakture. U slučaju Zagreba, podsjećaju, situacija je dodatno otežana životom nakon potresa. Mnoge su kulturne institucije u centru grada stradale 22. ožujka, a jedna je od njih i zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda.

'Srećom, zahvaljujući entuzijazmu, pravovremenim potezima ravnateljstva i predsjednice Romane Matanovac Vučković, zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda svoja će vrata u obje dvorane širom otvoriti upravo za Festival svjetske književnosti i mi smo iznimno sretni zbog toga', kažu organizatori Festivala koji će u osmom izdanju ugostiti domaće, europske i svjetske književne zvijezde, no kompletan program objavit će tek u kolovozu.

Dio programa održat će se virtualno, ali veći dio održat će se u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda u Gundulićevoj 6. Novost su programi u Knjižari Fraktura, koju otvaraju 4. srpnja u Ulici kneza Mislava na broju 17, te programi u Studiju na otvorenom Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju, koji će se prenositi i uživo na Trećem programu Hrvatske televizije. Dijelovi programa prenosit će se i uživo na društvenim mrežama.

Vizual Festivala ponovno je, četvrti put zaredom izabran na natječaju za izradu plakata koji zajednički organiziraju Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Fraktura. Kao najbolji nagrađen je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Mihaela Kolarića.

Kao i svih godina dosad, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu u sklopu Festivala otvorit će se skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata zagrebačke ALU, također inspirirani književnim motivima.

'Festival svjetske književnosti ponosi se svojim brojnim, izvanrednim programima – Tribinama Razotkrivanje, Dvostruki portret te Pisac i njegov čitatelj. Nastavljamo s jednim od naših najpopularnijih i najslušanijih programa Književnom matinejom, čiji je cilj približavanje suvremene književnosti mladim čitateljima, a koju ostvarujemo u suradnji sa zagrebačkim gimnazijama i srednjim školama, čiji će učenici ove godine razgovarati s Ivicom Prtenjačom, Mihaelom Gašpar i Antom Zlatkom Stolicom', kažu iz Frakture kojoj su dolazak na osmi FSK dosad potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, najvažniji suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica potresnog romana 'Prava krv' i 'pisma iz budućnosti' koje je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima, Philippe Claudel, hrvatskoj publici omiljen francuski autor, dva veličanstvena pisca iz Norveške, Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih i najčitanijih knjiga pripovjedne publicistike 'Raditi kako treba', Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann, te Bogdan-Alexandru Stănescu, najbolji rumunjski pisac srednje generacije.

Od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko.

Ove će godini FSK ponuditi i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje nam kriza otvara da ostvarimo svijet koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji. Kao i uvijek, svi razgovori prevodit će se simultano. Ulaz na neke od događanja naplaćivat će se po simboličnim cijenama, a na neke će biti slobodan.