U RIJECI

Održana premijera Verdijeve opere 'Macbeth'

15.04.2018 u 08:58

Bionic
Reading

Verdijeva opera 'Macbeth' s opernim prvakom Giorgiom Surianom u naslovnoj ulozi, premijerno je u subotu izvedena u Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca ​​​​​​​u Rijeci

Ulogu ledy Macbeth pjevala je Kristina Kolar, a izvedbom Orkestra, Zbora, Opere i Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i polaznika Kazališne radionice Riječkog kazališta mladih 'Kamov' ravnao je dirigent Marco Boemi.

Dramaturg i redatelj predstave je Marin Blažević. Koreografiju i scenski pokret osmislila je Selma Banich, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a kostimografkinja Sandra Dekanić. Scenografiju su osmislili studenti scenografije s Accademia di Belle Arti di Brera iz Milana.

  • +3
Premijera opere 'Macbeth' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

To je prva od tri Verdijeve opere - 'Macbeth', 'Otello' i 'Falstaff', koje su nastale prema Shakespeareovim dramama i koje će u sljedeća tri tjedna biti izvedene u riječkom HNK Ivana pl. Zajca te u kojima će sve tri naslovne uloge pjevati Giorgio Surian.

'Otello', koji je premijerno izveden prošle godine u siječnju, na programu je 23. travnja, a 'Falstaff' zaključuje izvedbu trilogije 7. svibnja.

Riječka uprizorenja sve tri opere posvećena su ženskome rodu, odlučnosti i aktivizmu.