KULTURNA SURADNJA

Održan gala koncert osječkog HNK-a i budimpeštanskog Operetnog kazališta

19.01.2022 u 00:03

Bionic
Reading

Zajedničkim gala koncertom 'On the Bridge of Music' osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) i Operetnog kazališta iz Budimpešte u Osijeku je u utorak obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom

Koncertni program je zamišljen kao spoj skladbi hrvatskih i mađarskih autora te skladbi koje se možda ne tiču konkretno ni Hrvatske, ni Mađarske, ali im je zajednički čardaš u nazivu, ističe ravnatelj opere osječkog HNK-a Filip Pavišić.

Redatelj koncerta Szilard Somogy napominje kako koncert pokazuje koliko umjetnici mogu pridonijeti razvoju kulturnih odnosa dvaju naroda te da nije slučajno što je događaj nazvan "Mostom glazbe", jer se želi pokazati što znamo jedni o drugima i koliko toga još možemo naučiti. Na koncertu su, uz ostalo, izvedene skladbe iz djela Jakova Gotovca, Ivana pl. Zajca, Vatroslava Lisinskog, Emmericha Kalmana, Franza Lehara, Johannesa Brahmsa i Johanna Straussa Koncertom, na kojemu su sudjelovali orkestar i solisti osječkog HNK-a i budimpeštanskog Operetnog kazališta, dirigirali su Gyula Pfeiffer i Filip Pavišić, a redatelj je Szilard Somogy.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je uoči koncerta kako svjedoci toga vremena znaju koliko je 15. siječnja 1992. godine bio važan datum i koliko je bilo važno priznanje hrvatske državnosti. Nakon 15. siječnja 1992. godine Hrvatskoj se otvorio prostor za uspostavu svih ostalih međunarodnih bilateralnih odnosa, otvorio se put prema europskim integracijama, ali i prema kvalitetnoj dobrosusjedskoj suradnji Hrvatske i Mađarske. Ovom suradnjom dvaju kazališta pokazalo se koliko je ta bilateralna suradnja ostvarila jedan kvalitetan odnos, a važno je da se ona nastavi na gospodarskom, ali i na kulturnom planu, poručila je Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je Mađarska bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Hrvatsku te da se prijateljstvo Mađarske i Hrvatske obilježava ovim koncertom. Osječki gradonačelnik Ivan Radić ističe kako Osijek, kao multietnički i multikulturalni grad ima prijateljske odnose s dva mađarska grada, Pečuhom i 13. okrugom Budimpešte, podsjetivši kako je Osijek prvu povelju o prijateljstvu potpisao upravo s Pečuhom 1973. godine. Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako u kulturnom smislu nema ljepšeg načina za povezati dva kazališta i dvije prijateljske države, a nada se da će se ova suradnja i nastaviti, jer za nju postoje brojne mogućnosti, poput razmjene solista i dirigenata Kako je najavljeno, nakon današnje izvedbe u Osijeku koncert će se 25. siječnja održati i u Budimpešti.