HAVC

Odobrena sredstva za kratke i eksperimentalne te manjinske produkcije

15.12.2020 u 22:06

Bionic
Reading

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, održanoj u utorak, odobrena su sredstva , među ostalim, u kategorijama kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova te filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom

U okviru Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje kratkometražnih igranih filmova sredstva su odobrena za sedam filmova u ukupnom iznosu od 1.4 milijuna kuna, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

To su 'Zof' Rina Barbira, 'Igre milosti' Mária Maceda, 'Osma zapovijed' Darija Lonjaka, 'Katran' Marka Jukića, 'Kako je došlo do šore' Andreje Slaviček, 'Škafetin' Paška Vukasovića i '9ta seansa' Mislava Muretića, koji je u postprodukciji.

Po riječima umjetničkog savjetnika Ivana Sikavice, odabrano je sedam projekta zbog snage filmskog izraza i autentičnog glasa autora koji su pisali proživljeno.

Sikavica kaže da drugi rok karakterizira, osim značajno manje prijavljenih kandidata, sadržajno vrlo raznolik opus, prednjače obiteljske teme, a posebno se ističu autobiografske priče, pa je očito da su pandemiju autori iskoristili propitivanje i autorefleksiju. 

U kategoriji proizvodnje eksperimentalnih filmova sredstva su odobrena za šest filmova u ukupnom iznosu od 760 tisuća kuna - 'Svemirski Leševi, Suluda Priča' Tina Žanića, 'Wolfgang Gring' Davida Lušičića i Svena Klobučara, 'Zakrivljeno gledište/iskrivljeni pogled' Vide Guzmić, 'Prozor' Damira Radića, 'Valovi' Klare Dujmović i 'AER' Tončija Bakotina.

Od koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom za sufinanciranje predloženo je njih sedam u ukupnom iznosu od 2.035.000 kuna.

U kategoriji poticanje razvoja projekata serijskih televizijskih djela odabrano je osam projekata u iznosu od 500 tisuća kuna.

Na još jedan mandat, kao umjetnički savjetnici na sjednici su izabrani Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold, Morana Ikić Komljenović, Miljenka Čogelja, Danilo Šerbedžija, Božidar Trkulja, Saša Runjić i Ivan Sikavica.