FESTIVAL U RIJECI

Odlična selekcija na Malim scenama

10.03.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Od 3. do 8. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u HNK "Ivana pl. Zajca" te u Galeriji Kortil održava se 18. međunarodni festival malih scena, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić, izbornica programa Željka Turčinović, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i v.d. pročelnice gradskog odjela za kulturu Nikolina Radić-Štivić predstavili su program s osam predstava.

Tu su Krležini „Gospoda Glembajevi“ redatelja Jagoša Markovića, u izvedbi „Ateljea 212“ iz Beograda, adaptacija Moliereova „Don Juana“ u izvedbi Crnogorskoga narodnog pozorišta iz Podgorice i režiji Ane Vukotić, predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Generacija 91.-95.“ redatelja Boruta Šeparovića, nastaloj po motivima romana „J... sad hiljadu dinara“ Borisa Dežulovića.

U HKD-u na Sušaku se prikazuje i Euripidova satirska drama „Kiklop“ redatelja Ivice Buljana, u izvedbi „Scene Gorica“ iz Velike Gorice, te tragikomedija „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ mladoga dramskog pisca Ivora Martinića u režiji Ive Milošević i zvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Galerija Kortil, koja se nalazi u sklopu HKD-a na Sušaku, ugostit će dvije predstave: scenski prikaz grčkog mita Homerove „Odiseje“ - „Odyssey“ Nira Paldija u produkciji londonskog kazališta „Theatre ad Infinitum“ i „Čovjek - kocka“ u režiji Viktora Bode, nastalu po istoimenu romanu Lukea Rhineharta, u izvedbi „Sputnik Shipping Company“ iz Budimpešte.

Predstava-bajka „Život lude“ gruzijskog redatelja Davida Doiashvilija, čiji je „Macbeth“ proglašen ponajboljom predstavom na prošlogodišnjem izdanju festivala, u sklopu „malih scena“ bit će ponovno prikazan u HNK „Ivana pl. Zajca“.

Popratni program uključuje izložbu kazališnih plakata slikara Zdravka Mićanovića i predstavljanje dvaju teatroloških izdanja teatrologa Darka Lukića: „Kazalište u svom okruženju“ i „Kazalište, kultura, tranzicija“.

Nenad Šegvić na tiskovnoj je konferenciji naglasio kako financijske teškoće nisu zaobišle ni „male scene“ pa će se ove godine festival održati u „recesijskom izdanju“ - lani je prikazano deset predstava.