MONOVID-19

Odgovor kazališne zajednice na krizu: 19 autora predstavlja monodrame o životu u izolaciji, prvi je Tomislav Zajec, slijede Štivičić, Sajko, Pešut, Ferčec...

21.04.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Novi odgovor hrvatske kazališne zajednice na promjenu paradigme stvaranja umjetnosti u okolnostima pandemije Covida-19 je projekt Monovid-19, koji svaki dan na portalu Drame.hr donosi posebno tim povodom pisane dramske uratke 19 hrvatskih dramatičara.

Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPID-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način. Urednici Monovida-19 su dramaturginja Jelena Kovačić i dramatičar Ivor Martinić.

'Projekt nastaje kao pokušaj sagledavanja novih okolnosti života na koje nas je prisilila situacija pandemije Covida-19 i zadnjih nas par tjedana natjerala da preispitamo neke svoje do tad samorazumljive životne navike i uspostavljene odnose, osvijestimo neke nove strahove, testiramo svoju otpornost na paniku, ali i dovedemo u pitanje društvene i političke sisteme u kojima živimo', ističu organizatori.

Kreirajući svoje monologe pisci su mogli birati pišu li iz pozicije novostvorenog lika, postojećeg lika neke svoje već napisane drame, postojećeg lika drugog kanonskog pisca ili pak iz pozicije stvarne povijesne ili suvremene ličnosti. Izbori su bili različiti, glasovi su progovorili o mnogočemu, a zajedno su stvorili zapis jednog vremena za kojeg još ne znamo što nam donosi.

Portal Drame.hr svakim će radnim danom objavljivati po jedan monolog, a svi monolozi bit će okupljeni u časopisu Kazalište. Monovid-19 otvara tekst Tomislava Zajeca 'David. Preko stakla'. U njemu se autor odlučio vratiti liku iz svoje drame 'Ono što nedostaje', koji nastavlja svoj život i u ovom tekstu, jer kako sam autor kaže, 'David još ima nešto za reći, pa sam ga pustio'.

U sljedećim tjednima, svoje će uratke objavljivati Rona Žulj, Tena Štivičić, Mirna Rustemović, Ivana Sajko, Vedrana Klepica, Dino Pešut, Jasna Jasna Žmak, Ivan Penović, Dubravko Mihanović, Ivana Vuković, Olja Lozica, Nina Mitrović, Espi Tomičić, Luka Vlašić, Goran Ferčec, Beatrica Kurbel, Dina Vukelić i Katja Grcić.