100 tisuća kuna vrijedno priznanje

Odabrano deset polufinalista V.B.Z-ova Natječaja za najbolji roman

07.07.2022 u 15:51

Bionic
Reading

Žiri književne nagrade nakladničke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman godine odabrao je deset naslova koji ulaze u polufinale za ovo 100 tisuća kuna vrijedno priznanje

Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2022. godine osamnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.

Do zaključenja natječaja, 10. ožujka, zaprimljena su 92 rukopisa, među kojima je žiri u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrao njih 10 koji ulaze u polufinale ovogodišnje nagrade.

Odabrani su rukopisi pod naslovom 'Cijeli dan kiši u Zagrebu', 'Bibliofilija', 'Izolacija", 'Osvrt189', 'Vatra svete Katarine', 'Jednoruki', 'Misterij genoma', 'Dnevnik jedne nule', 'Umjetnik i ja', te 'Duh Šenoine kuće'.

Nagrada se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna. Utemeljena je kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s onima već afirmiranih autora.

Prošle godine, nagradu je dobio Ivica Prtenjača za roman 'Sine, idemo kući'. Svečana dodjela nagrade bit će održana u rujnu na festivalu Vrisak u Rijeci.