DODJELA U SVIBNJU

Odabrano šest finalista V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman

24.04.2019 u 09:25

Bionic
Reading

Šest rukopisa ušlo je u finale ovogodišnje V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena u Rijeci 15. svibnja u sklopu 12. Vriska - sajma knjiga i festivala autora

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista ovogodišnje nagrade. To su romani 'Posljednji muškarac' (šifra: LetItBe2001), 'Katarina, Velika i Mala' (šifra: Katarina, Velika i Mala), 'Slani mrak' (šifra: BELLI FICHI), 'Nestajanje' (šifra: Gerd Müller), 'Troškovi' (šifra: Abaca) i 'Strapado' (šifra: À bout de souffle).

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put.

Pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena u Rijeci 15. svibnja u sklopu 12. Vriska - sajma knjiga i festivala autora, koji će se održati od 12. do 19. svibnja u u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja smještenog u Guvernerovoj palači.