SAJAM KNJIGE

Odabrani kandidati za ovogodišnjeg Kiklopa

12.11.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Završio je prvi krug glasanja za kandidate za ovogodišnju knjižnu nagradu Kiklop za koju se prijavilo 39 hrvatskih nakladnika sa 182 prijave

O najboljim kandidatima ove je godine odlučilo ukupno 355 glasača, a po prvi put, na stranicama Sajma objavljen je i njihov popis.

Nagrada Kiklop dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika od 2001. Nakon zavrzlama oko nedodjeljivanja nagrade Nives Drpić za knjigu 'Gola istina' koja je 2008. godine pobijedila u kategoriji hit godine, ta je kategorija ukinuta. Ove je godine odlukom odbora ukinuta i kategorija biblioteka ili nakladnički niz godine, te se nagrada dodjeljuje u 13 kategorija.

Za najbolje prozno djelo objavljeno u razdoblju od 1. rujna 2009. do 31. kolovoza 2010. nominirani su Olja Savičević-Ivančević za roman 'Adio, kauboju', Ivana Simić-Bodrožić za knjigu 'Hotel Zagorje' i Ante Tomić za 'Čudo u Poskokovoj Dragi '. U kategoriji najbolje knjige inozemnog autora nema iznenađenja te su nominirani autori o kojima se mnogo pisalo posljednjih godinu dana: RobertoBolaño za roman 'Divlji detektivi', Stieg Larsson za bestseler 'Djevojka koja seigrala vatrom' i nobelovka Herta Müller s knjigom 'Ljuljačka daha'.

Tri jaka pjesnička imena bore se u kategoriji pjesnička zbirka, a to su: Predrag Lucić i 'Bezgaćapovijesne zbiljnosti: čitanka za ponavljače povijesti u drugimrazredima domoljubnih, poslovnih i trgovačkih škola, sv. 1: Prvopolugodište i sv. 2: Drugo polugodište', Drago Glamuzina i djelo 'Je li to sve' i Ivica Prtenjača sa zbirkom 'Okrutnost'.Za najboljeg debitanta nominirani su Asja Bakić s djelom 'Može ikaktus, samo neka bode', Maja Hrgović i 'Pobjeđuje onaj kojem je manjestalo' te Nela Milijić 'Profesija: Passenger'.

Nagrada za životno djelo koja je utemeljena prošle godine, bit će dodjeljena Slavku Goldsteinu zbog četrdesetogodišnjeg nakladničke djelatnosti u kojoj je kao urednik ili kao nakladnik sudjelovao u pripremi i objavio više od 400 knjiga.

Ostali nominirani su Zoran Kravar ('Uljanice i duhovi'), Delimir Rešicki ('Demoni u tranzicijskoj špilji: ogledi polemike i kritike') i Viktor Žegač ('SMS eseji: zapisi 2007-2009'), u kategoriji Knjiga eseja,  u kategoriji Publicistička knjiga godine;Srećko Horvat, i Igor Štiks ('Pravo na pobunu: uvod u anatomiju građanskog otpora'), Irena Lukšić ('Sedamdesete') i Ivo Žanić ('Kako bi trebali govoriti hrvatski magarci: o sociolingvistici animiranih filmova'). U kategoriji znanstvena knjiga godine nominirani su Natka Badurina ('Nezakonite kćeri Ilirije: hrvatska književnost i ideologija u 19. i 20. stoljeću'), Igor Duda (Pronađeno blagostanje: svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih) i Nikola Petković ('Identitet i granica: hibridnost i jezik, kultura i građanstvo 21. stoljeća'), za slikovnicu godine; Svjetlan Junaković ('General Kiro Miš'), Sanja Lovrenčić, Tomislav Zlatić ('Kako je dobro sa svim tim životinjama') i Tomislav Torjanac ('Kako živi Antuntun'). Za knjigu godine za djecu i mladež bore se Nataša Govedić, Iva Nerina Sibila, Manuela Zlatar ('Čarozapisi'), Damir Mađarić ('Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu: dnevnik Jelene, Petre i psa Lorija'), Zvonimir Milčec ('Tajna krvavog nosa') i Sanja Pilić ('Hoću biti posebnaaaa!').

Autor statue Kiklopa je akademski kipar Josip Diminić, a ove godine, kao i prošle, dijelit će se 'Kiklopić', visok 17 centimetara, a težak jedan kilogram. Veliki Kiklop, skulptura teška 6,2 kilograma, bit će dodjeljena dobitniku nagrade za životno djelo. Objava dobitnika i svečana dodjela nagrada ove će se godine održati 11. prosinca u 12 sati u sklopu pulskog Sajma knjige koji se održava od 3. do 12. prosinca u prostorima Doma hrvatskih branitelja.