WALTER SCOTT

Odabrani finalisti nagrade za najbolji povijesni roman

05.04.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Dvoje kanadskih autora, Patrick de Witt i Esi Edugyan, britanski pisci Andrew Miller, Alan Hollinghurst i Barry Unsworth te Irac Sebastian Barry ušli su u uži izbor za književnu nagradu Walter Scott koja se dodjeljuje za najbolji povijesni roman u protekloj godini

Nagradu su 2010. utemeljili daleki rođaci slavnoga pisca, vojvoda i vojvotkinja Buccleuch, a članovi žirija nagradit će knjigu koja, uz kvalitetu i originalnost, 'baca svjetlo na sadašnjost, ali i na prošlost', piše The Guardian. Da bi uopće ušla u izbor za dodjelu nagrade, knjiga mora govoriti o događajima starijim od 60 godina.

DeWitt je nominiran za roman 'The Sisters Brothers', priču o plaćenim ubojicama koji su harali američkom zapadnom obalom 1851., dok je Edugyan ulazak u uži izbor zaslužila romanom 'Half Blood Blues' o nestanku jazz trubača Hieronymousa Falka, njemačkoga Crnca, tijekom drugoga svjetskog rata. DeWittov roman, kaže žiri, sadrži 'doista vrijedne povijesne pojedinosti kao i dozu crnog humora', dok priča Esi Edugyan 'rasvjetljava dosad mračan kutak povijesti, uz osjećaje koji gotovo postaju samostalan lik u djelu'.

DeWittu i Edugyan ove su godine s istim romanima ušli i u uži izbor za nagradu Booker, koju je na kraju dobio Julian Barnes.

U utrci za najbolji povijesni roman oštra konkurencija bit će im ovogodišnji dobitnik nagrade Costa Andrew Miller s romanom "Pure" čija je radnja smještena na pariško groblje u 18. stoljeće te Alan Hollinghurst čiji je roman 'The Stranger's Child' o pjesniku poginulom u prvom svjetskom ratu bio u širem izboru za nagradu Booker. Millerov je roman, kažu suci, "posve neočekivana, vrlo maštovita i prekrasno strukturirana priča", a Hollinghurstov roman izabran je zbog "elegantnoga pisma i kvalitetne proze".

Barry Unsworth
u uži izbor za nagradu Walter Scott ušao je s romanom 'The Quality of Mercy', nastavkom njegova romana 'Sacred Hunger', a Sebastian Barry nominaciju je zaslužio romanom 'On Canaan's Side', pričom o baki koja se prisjeća bjega iz Dublina i kraja prvoga svjetskog rata u Americi. Barryjev roman 'odiše razdobljem u koje je smješten', dok je Unsworth 'uspješno isprepleo političku, povijesnu i osobnu priču'.

Dobitnik 25.000 funta vrijedne nagrade bit će poznat 16. lipnja.