ČETIRI KATEGORIJE

Odabrani dobitnici prve regionalne nagrade Mirko Kovač

15.09.2015 u 13:27

Bionic
Reading

Uoči održavanja drugih po redu Dana Mirka Kovača u Rovinju predstavljena je i nagrada koja se dodjeljuje u četiri kategorije te su proglašeni njeni prvi dobitnici. Petročlani žiri odabrao ih je među umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Nagrada se dodjeljuje za najbolji scenarij prema snimljenom filmu, za najbolju knjigu mladog autora, za najbolju knjigu eseja i za najbolji roman. Prema statutu Nagrade Mirko Kovač, Nagrada se dodjeljuje tako da za svaku kategoriju postoje izbornici koji prate scenu te predlažu žiriju tri knjige ili scenarija po kategoriji. Izbornici po kategorijama su za scenarij Bruno Kragić, za knjigu mladog autora Srđan V. Tešin, za knjigu eseja Tomislav Brlek i za roman Mića Vujičić.

Žiri Nagrade Mirko Kovač peteročlan je i čine ga Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik), Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović.

Oni su odlučili prvu nagradu dodijeliti Vuku Ršumoviću za film Ničije dijete producenta Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska), 2014. , za najbolju knjigu eseja Svetlani Slapšak za knjigu Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani u izdanju XX veka, Beograd, 2014., za najbolje djelo mladog autora Dragau Markovini za knjigu Između crvenog i crnog u izdanju Plejade, Zagreb, 2014. te za najbolji roman Otu Horvatu za roman Sabo je stao u izdanju Agore, Novi Sad 2014.

Svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač održat će se na Danima Mirka Kovača u Rovinju 3. 10. 2015. u 19 sati u Kinu Gandusio. Svaki dobitnik dobit će Nagradu u bruto iznosu od 5000 eura i povelju, a iduće godine nagrađeni će dobiti i plakete s likom Mirka Kovača.

Drugi Dani Mirka Kovača, nakon iznimno uspješnih prvih Dana, na kojima je uglavnom bila riječ o samom Kovaču i njegovu djelu te koji su okupili tridesetak vrhunskih intelektualaca s područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, nastavljaju na ideji koju su izložili Upravni odbor Udruge Mirko Kovač i programski direktor. Naime, Dani Mirka Kovača ne žele biti komemorativni skup, već otvoreno mjesto dijaloga koje će tragom ideja koje je u svom djelu zastupao Mirko Kovač propitivati sadašnjost te govoriti o gorućim književnim, estetskim, ali i političkim i moralnim kategorijama. S obzirom na jak utjecaj politike na naše živote tema ovogodišnjih Dana Mirka Kovača jest književnost i politika danas, a o tome će se raspravljati na više okruglih stolova: Vječita robija – Književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa, Elita gora od rulje – Današnje elite i njihov odnos prema kulturi, Grob u tuđini – Egzil kao sudbina i prokletstvo i Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi – Nacionalizmi danas kao književna činjenica.

Dane Mirka Kovača otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović "Melodijama rulje i elite", prikazat će se film Ničije dijete Vuka Ršumovića te će biti održana svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač, na kojoj će u glazbenom dijelu programa sudjelovati Elis Lovrić, a u dramskome će Miki Manojlović u dramatizaciji Filipa Davida čitati dijelove iz Kovačeve knjige Elita gora od rulje.