RIJEKA 2020

Odabrana šefica velikog projekta Europske prijestolnice kulture

10.10.2016 u 17:24

Bionic
Reading

Za članicu Uprave društva s ograničenom odgovornošću RIJEKA 2020 d.o.o., tj. lidericu velikog projekta Europske prijestolnice kulture izabrana je Emina Višnić, istaknuta stručnjakinja za neovisnu kulturu i trenutna ravnateljica zagrebačkog POGON-a, objavili su iz skupštine društva na čijem je čelu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Članica Uprave vodi poslove i zastupa to društvo samostalno i pojedinačno počevši od dana donošenja ove odluke. Mandat članu Uprave traje pet godina, računajući od 1. siječnja 2017. godine do 31. prosinca 2020. godine.

Emina Višnić je liderica s bogatim profesionalnim iskustvom u kulturnom menadžmentu u javnom i civilnom sektoru. Iskusna je u uspostavljanju novih organizacija, u umjetničkoj i kulturnoj produkciji, kao i u upravljanju mrežama i kompleksnim partnerskim strukturama na domaćoj i međunarodnoj razini.

Trenutno je ravnateljica ustanove POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u drugom mandatu. Prethodno je radila kao koordinatorica nacionalne mreže Clubture, zagrebačkog Saveza udruga Operacija Grad, kao voditeljica net.kulturnog kluba MaMa pri Multimedijalnom institutu te za UrbanFestival udruge [BLOK]. Bila je i potpredsjednica Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe (Bruxelles) te predsjednica Upravnog odbora Zaklade Kultura nova. Bila je članica Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse pri Ministarstvu kulture te umjetnička savjetnica za komplementarne djelatnosti pri Hrvatskom audiovizualnom centru. Povremeno predaje i piše o kulturnim politikama i menadžmentu u kulturi.

Surađivala je s različitim akterima riječke kulturne scene. Bila je članica tima pripreme drugog kruga kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. S ustanovom Art kino radila je kao suradnica na programu Sajma filma te kao voditeljica procesa izrade strateškog plana razvoja ustanove. Zajedno s arhitektima Dinkom Peračićem i Mirandom Veljačić te umjetnikom i ravnateljem Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slavenom Toljem predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu – 15. međunarodnoj izložbi arhitekture (2016.) s radom 'To trebamo – to radimo'. S udrugom Drugo more surađuje niz godina, među ostalim na europskom projektu CORNERS. Predavala je na Međunarodnom programu menadžmenta i javnih politika u umjetnosti i kulturi Unicult2020 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (2016. i 2017.).

Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost te je studirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Summer International Fellowship Program pri DeVos Institute of Arts Management at the Kennedy Center (Washington, DC).