KNJIŽEVNA NAGRADA TPORTALA

Odabrali smo 11 romana koji ostaju u izboru za najbolji

31.08.2015 u 06:40

  • +7

11 polufinalista roman@tportal.hr

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tportal.hr

Bionic
Reading

Žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr sastavio je listu 11 romana koji ulaze u polufinale izbora za najbolji hrvatski roman izdan u 2014. Opise romana pročitajte u fotogaleriji uz naslovnice odabranih knjiga.

Na osmi tportalov natječaj za izbor najboljeg hrvatskog romana prijavljena su 52 naslova od kojih je žiri u sastavu Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović odabrao 11 romana koji ostaju u konkurenciji za književnu nagradu roman@tportal.hr u vrijednosti od 50 tisuća kuna.

To su redom:

Milena Benini: Svećenica Mjeseca (Zagrebačka naklada)
Ivica Đikić: Ponavljanje (Naklada Ljevak)
Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen: Putanje (UO Komoč koruna)
Jasna Horvat: Alikvot (Algoritam)
Damir Karakaš: Blue moon (Sandorf)
Zoran Malkoč: Roki Raketa (Profil)
Kemal Mujičić Artnam: Sarina druga ljubav (Meandar Media)
Želimir Periš: Mima i kvadratura duga (Algoritam i 24sata)
Damir Pilić: Splitting. Kako sam tražio Srbe po gradu (Durieux)
Ivica Prtenjača: Brdo (V.B.Z.)
Igor Rajki: Puteni nametnik (Durieux)

Tportalov tročlani žiri nastavlja s radom, a svoj izbor suzit će na pet naslova.

Dobitnika nagrade doznat ćemo u listopadu. Do tada pratite tijek izbora na tportalu i na Facebook stranici Književna nagrada roman@tportal.hr

DOSADAŠNJI DOBITNICI

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno je to prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka 'Črna mati zemla' u izdanju Algoritma. Debitantski je i nagrađeni roman 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića (AGM, 2012), a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), 'Tri' Drage Glamuzine (Profil, 2008) i 'Anastasia' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009).