SPLITSKO LJETO

Od polka poskočica do ugođaja Fellinijevog 'Amarcorda'

07.08.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Nastup slovenskog jazz harmonikaša Jure Torija (1975) i austrijskog kontrabasista Ewalda Oberleitnera (1937) u Splitu u prostoru Kašteleta potvrdio je kvalitetu glazbenog dijela 55. splitskog ljeta

Glazba koju izvodi taj duo je dobar primjer suvremenog trenda miješanja žanrova. Ne može se to jednostavno ugurati u ladicu jazza jer smo čuli folk, polku, jazz i fuziju svega toga zajedno.

Harmonikaš Jure Tori iz Trbovlja, slovenskog grada iz kojeg su i glasoviti Laibach, potvrdio je paradoks tog rudarskog gradića kao izvorišta glazbenog eksperimenta. Njegova glazba je u rasponu od polk poskočica do Fellinijevog nostalgičnog ugođaja iz Amarcorda, odsvirana virtuozno i maestralno.

Drugi dio dueta, austrijski kontrabasist Oberleitner, glazbenik iza kojeg je suradnja s velikim svjetskim jazz-glazbenicima je suvereno pratio maštoviti i nepredvidivi tok svijesti Jure Torija.

Splitska publika je još jednom bila u prilici prisustovati koncertu koji nije žanrovski ograničen i čuti glazbu koja je odraz globaliziranog svijeta, glazbu u kojoj se miješaju iskustva lokalne etno tradicije i suvremenih trendova.

Tori i Oberleitner su nas nakratko poveli na jedno takvo putovanje.