LIJEČNICI U HRVATSKOJ KNJIŽEVNOSTI

Od Dimitrija Demetra do Balenovićevih 'Metastaza'

02.07.2009 u 09:22

Bionic
Reading

Zbornik "Liječnici pisci u hrvatskoj književnosti" s podnaslovom od Dimitrije Demetra do danas nedavno je objavio je Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Izdanje je pripremila Ana Batinić iz spomenutog Zavoda, a više sličnih izdanja posvećenih liječnicima piscima do sada je objavio književnik, književni kritičar i prevoditelj i antologičar kratkih priča Tomislav Sabljak u čijoj je redakciji objavljen i taj zbornik.

Priređivačica Ana Batinić uz ostalo napominje, kako je poznato da se liječnici, osim liječničkom praksom, često bave različitim granama umjetnosti, pokazujući sklonost glazbenom, likovnom i posebice književnom izričaju.

U hrvatskoj književnoj povijesti to je područje relativno slabo istraženo, stoga je taj zbornik zamišljen kao kronološko-povijesni pregled književnih priloga iz pera autora koji su po struci liječnici, a u čijim životima književnost zauzima posebno mjesto napominje Batinić. Izborom je obuhvaćeno šezdesetak poznatih i manje poznatih imena od Dimitrije Demetra, Ivana Augusta Kaznačića, Ivana Dežmana, Milivoja Dežmana Ivanova, Miroslava Feldmana kao spone između 'starijih' i 'mlađih' autora, sve do suvremenih liječnika književnika Matka Marušića, Nevena Orhela, Stojana Kneževića, Zvonimira Krajine, Bartula Matijace, Zijada Durakovića i Ive Balenovića.

U zborniku nalazimo cijelu paletu književnih žanrova: pjesme, pjesme u prozi, haiku poeziju, novele, drame, memoarsko-esejističkih zapisa, putopisa ili romana.

Važan dio zbornika su bilješke o autorima i popisom literature što ukazuje na aktivnu nazočnost liječnika u korpusu hrvatske književnosti od razdoblja romantizma do današnjih dana.