SFERAKON 2015.

Od Alise u zemlji čudesa do male Grunfove radionice

11.05.2015 u 19:52

Bionic
Reading

Ovogodišnji SFeraKon, koji će održati od 15. do 17. svibnja na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, donosi niz predavanja, prezentacija, kvizova i igara na teme fantastike i znanstvene fantastike, od Alise u zemlji čudesa i kultnog filma 'Dina' do Star Trek kvizova i male Grunfove radionice

U gustom programu 37. izdanja te najstarije i najuglednije konvencije fantastike i znanstvene-fantastike na ovim prostorima, obradit će se omiljene žanrovske teme, govorit će se o fenomenu filma 'Dina' Davida Lyncha koji je po premijeri kritiziran, no pola stoljeća kasnije uživa kultni status, ali i o previše nastavaka tog inspirativnog antologijskog serijala Franka Herberta.

Predavanje 'Tragom bijelog zeca: kako su Alisa i Lewis Carroll utjecali na pop-kulturu' sagledava dalekosežni utjecaj te knjige prevedene na 174 jezika, dok se pod nazivom 'Darth Vader - heroj, a ne zločinac' krije tema o psihologiji i psihopatologiji u 'Ratovima zvijezda'.

Među ostalim, održat će se predavanje o kvantnoj medicini, koja se razvila od šezdesetih godina prošlog stoljeća iz vojne tehnologije tadašnjeg SSSR-a te o 'otaku' kulturi u Hrvatskoj i porastu interesa za japanskom umjetnošću, kao i o bliskijim sadržajima poput 'Tajnovitog Zagreba', njegovim utvarama, coprnicama, zmajevima, tragičnim ljubavima.

U skladu s nazivom, mala Grunfova radionica podučit će polaznike o tome kako od priručnog materijala sastaviti konstrukciju koja bi trebala izvršiti određeni zadatak, a posjetitelji će aktivno moći sudjelovati i u nizu kvizova i igara, od 'startrekovskog' kviza u stilu 'Potjere' i onog posvećenog Buffy - ubojici vampira, preko turnira u Street Fighteru 2 i Tetrisu, do igranja društvene igre Gospodar prstenova i tradicionalne maškarade na kojoj se izabire najbolji kostim.

Počasna gošća SFeraKona, američka spisateljica Kate Elliott, predstavit će roman 'Hladna magija', prvi dio serijala 'Duhoput' ocijenjenog kao jedna od najboljih novijih fantasy trilogija, održat će predavanje i radionicu o kreiranju fantastičnih svjetova te odgovarati na pitanja posjetitelja. Odrasla je u ruralnom dijelu Oregona iz kojeg je 'bježala' smišljajući pustolovine, a danas živi na Havajima, nakon što je sa suprugom arheologom proputovala svijet, živjela u Meksiku i Danskoj.

SFeraKon će posthumno odati počast dvojici ikona iz svijeta fantastike - britanskom piscu Terryju Pratchettu (1948.-2015.) i Leonardu Simonu Nimoyu (1931.- 2015), glumcu, režiseru, fotografu, književniku, poznatom Mr. Spocku.

Zagrebačko društvo SFera već je objavilo ovogodišnje dobitnike nagrade SFera za najbolja domaća književna i publicistička djela objavljena na hrvatskom u prošloj godini. To su Jurica Ranj (minijatura 'Korisnička služba'), Davor Šišović (kratka priča 'Zavarivači'), Zrinka Pavlić (priča 'Sava pod Sljemenom'), Tanja Tolić (roman 'Zovem se nebo'), Jelena Radan (roman za djecu 'Zeda'), Slaven Škapul (teorijski rad 'Imaginarij distopijskog filma!') te kao posebno ostvarenje 'Astra', špijunsko-književni pervazivni larp (igra igranja uloga uživo) Ivane Delač i Vesne Kurilić. Nagrade će im se uručiti 16. svibnja, na svečanoj skupštini društva SFera.