UPUTILA ČESTITKU

Obuljen Koržinek uz Dan kazališta: Borba za svaki nastup i novi oblici izvedbe

27.03.2021 u 00:01

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je u čestitki povodom Svjetskog dana kazališta istaknula kako je u doba pandemije vidljiva borba umjetnika za svaki nastup, ali i novi oblici izvedbe

Ministrica je navela kako Svjetski dan kazališta, koji se na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta obilježava od 1961., i ove godine, nažalost, protječe u sjeni pandemije koja je na svjetskoj razini paralizirala izvedbene umjetnosti kao nikad ranije u povijesti.

"Kazališta i umjetnici, čije je poslanje da svoja vrata i svoja srca otvaraju publici, prisiljeni su gotovo potpuno se zatvoriti, što uzrokuje ne samo emotivnu prazninu, već i ozbiljne egzistencijalne poteškoće", napisala je ministrica u poruci umjetnicima i publici.

Podsjetila je kako su Hrvatsku u tom teškom razdoblju zadesila i dva razorna potresa - zagrebački čiju smo godišnjicu obilježili prije nekoliko dana i onaj petrinjski koji je dodatno oštetio mnoge pozornice te dodala  kako je, bez obzira na sve poteškoće, Vlada donijela odluku da će kulturne institucije ostaviti otvorenima.

Također, napomenula je, mjerama za potporu kulturnom i kreativnom sektoru zbog pandemije, Ministarstvo kulture i medija je stalo uz umjetnike, zaposlenike, udruge i umjetničke organizacije želeći umanjiti razorne posljedice krize.

"Svjedočimo borbi umjetnika za svaki nastup i svakog gledatelja, ali osjećamo i zahvalnost publike kojoj su u ovim jedva podnošljivim vremenima uspjeli podariti barem malo kazališne čarolije. Svjedočimo i novim oblicima izvedbi što nam omogućuju nove tehnologije, a premda ne mogu do kraja prenijeti jedinstveno iskustvo živoga kazališta, ipak nam daju osjećaj ohrabrenja i nade kako smo još uvijek tu, kako nismo odustali i kako ćemo se uskoro vratiti još snažniji i kreativniji na naše pozornice i u naša gledališta", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Svim umjetnicima, tehničkim i administrativnim timovima kazališta te vjernoj publici od srca je zaželjela da što prije ponovno ispune kazališta, uz iskrenu nadu da će svi iz ovoga izići jači, s novim iskustvima i puni kreativne snage.