ODLAZAK VELIKANA

Obuljen Koržinek uputila sućut u povodu smrti Joška Juvančića

24.03.2021 u 20:19

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva i svoje osobno u povodu odlaska gospara Joška Juvančića, jednog od najvećih hrvatskih redatelja, dugogodišnjeg profesora Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu

'Gotovo da i nema kazališta u Hrvatskoj u kojem Joško Juvančić nije režirao, no svoja najveća ostvarenja, antologijska djela hrvatskog glumišta ostvario je upravo na otvorenim pozornicama svojega rodnoga Dubrovnika. Ostat će naime zapamćena upravo njegova ambijentalna istraživanja na Dubrovačkim ljetnim igrama, otkrića sjajnih scenskih prostora od Pila preko tvrđave sv. Ivana do otoka Lokruma', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

'S posebnom ćemo se zahvalnošću sjećati njegova dobrostivog lika mi koji smo imali tu sreću da kao generacija odrastamo uz njegove režije. Joško Juvančić nam je Držića, Gundulića ili Vojnovića pretvarao u suvremenike, naučio nas da suosjećamo, plačemo ili se smijemo s likovima starim po nekoliko stoljeća'.

Joško Juvančić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

No, istaknula je Obuljen Kožinek, nije samo zaokružena završena djela prenosio na pozornicu. Njegov znanstveni i istraživački duh vodio ga je u otkrića zaboravljene ili scenski neispitane hrvatske dramske baštine, poput srednjovjekovnih tekstova u kolažu Ecce homo, a posebna sklonost lutkarskom kazalištu, u suradnji sa Zlatkom Bourekom, urodila je plodom sjajnim ostvarenjima među ostalim nezaboravnim Skupom, također na Dubrovačkim ljetnim igrama. 'Zajedno s generacijama hrvatskih glumaca kojima je bio profesor, one prijateljske, blage, duhovite očinske figure, uvijek spremne na savjet i pomoć, svi ćemo osjećati veliku prazninu koju nam svojim odlaskom ostavlja jedinstveni, dubrovački kazališni maestro', stoji u izrazima sućuti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Hrvatski kazališni redatelj i pedagog te dugogodišnji ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Joško Juvančić umro je u srijedu u Dubrovniku u 85. godini života.