'OJAČATI EUROPU KROZ KULTURU'

Obuljen Koržinek na sastanku ministara kulture u Frankfurtu, evo što je dogovorila

12.10.2017 u 15:07

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je u srijedu na neformalnom sastanku ministara kulture na Sajmu knjiga u Frankfurtu na temu 'Ojačati Europu kroz kulturu' na kojemu se raspravljalo o dva ključna pitanja: kako ojačati Europu kroz kulturu i kako kulturu ugraditi u temelje svih europskih politika, objavljeno je 12. listopada na internetskim stranicama Ministarstva

Sastanak je održan 11. listopada kao dio programa koji je Francuska pripremila kao počasna gošća Sajma, a na njemu je, na poziv ministrica kulture Francuske i Njemačke Françoise Nyssen i Grütters, sudjelovalo osam ministara kulture, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta te predstavnici drugih europskih institucija.

Kultura, znanje, umjetničko stvaralaštvo i inovativnost ključni su za oblikovanje Europe koja je u stanju nositi se sa svim izazovima aktualnog trenutka, istaknuto je na sastanku.

Ministri su se složili kako se europski identitet može afirmirati u svoj svojoj raznolikosti isključivo kroz kulturnu i razmjenu umjetničkih praksi, a zadaća je ministara kulturnu raznolikost suprotstaviti populističkom jednoumlju. Kultura je ujedno i vrlo snažan integracijski instrument, što je osobito važno u današnjoj multietničkoj Europi koja je posljednjih nekoliko godina udomila i brojne izbjeglice.

Posebno je istaknuta potreba za poticanjem mobilnosti umjetnika i stručnjaka, poglavito mladih, što bi se postiglo financijskih osnaživanjem već postojećih programa poput Erasmusa plus ili Kreativne Europe.

Raspravljalo se i o važnosti poticanja prevođenja književnih djela, a zaključeno je da bilateralne poticajne mjere valja dopuniti stvaranjem multilateralnog europskog okvira, ističu iz Ministarstva kulture.

Svi su se sudionici složili kako je nužno redefinirati i štititi autorska prava jer je to jedino jamstvo da umjetnici mogu živjeti od svoga rada. Zaštita autorskih prava vrlo je složeno područje, pogotovo u doba globalne digitalizacije kada je nužno uspostaviti ravnotežu između slobode komunikacije i prava umjetnika na pravičnu naknadu za njihov rad, dodaje se u priopćenju.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da u europskom kulturnom prostoru, koji je mnogo širi od političkog ili ekonomskog pojma, ne smije biti različitih brzina jer je riječ o temeljnim vrijednostima koje nas povezuju i koje nas razlikuju od drugih zajednica.

Kako se navodi u priopćenju, ministrica je podržala prijedlog osnaživanja mobilnosti umjetnika, poticanja prevođenja i ukazala na činjenicu da se zaštita autorskih prava - i u analognom i u digitalnom okruženju - ne smije razmatrati odvojeno od pitanja statusa umjetnika.

U kontekstu zajedničkog digitalnog tržišta podsjetila je da se ekonomski i kulturni aspekt ne smiju razdvajati te predložila da se dobre prakse i uspješna rješenja prezentiraju svim članicama kao reprezentativni modeli za rješavanje sličnih problema.

Tijekom boravka na Sajmu knjiga u Frankfurtu ministrica Obuljen Koržinek posjetila je oba hrvatska štanda i susrela se s brojnim izdavačima, agentima i novinarima.

Ovogodišnja organizacija hrvatskog nastupa povjerena je Zajednici nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a hrvatsko nakladništvo predstavljeno je na dva štanda od kojih je jedan nacionalni sa 150 izloženih djela hrvatskih nakladnika i drugi na kojem se predstavlja hrvatska dječja književnost.