POTVRDIO IZDAVAČ

Obožavatelji mogu odahnuti, vraća se Elena Ferrante

30.11.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Ljubitelji slavne romaneskne tetralogije 'Napuljski romani' brinuli su se da njezina autorica Elena Ferrante više neće pisati, nakon što joj je prije godinu dana talijanski istraživački novinar razotkrio identitet, ali sada mogu odahnuti. Izdavač književnice u nedavnom je intervjuu otkrio kako Ferrante trenutno piše nešto novo, mada nije htio otkriti detalje

Kako podsjeća Guardian, prošlo je nešto više od godinu dana otkako je otkriven identitet Elene Ferrante, talijanske spisateljice koja potpisuje 'Genijalnu prijateljicu' te ostatak superpopularne i veoma hvaljene napuljske serije. Obožavatelji autorice koja je pisala pod pseudonimom imali su razloga brinuti se da se Ferrante možda neće vratiti. U intervjuima je književnica redovito naglašavala kako je anonimnost ključna sastavnica njezina rada.

To što je nepoznata, govorila je, davalo joj je slobodu i prostor da se usmjeri samo na pisanje, bez brige oko slave ili potrebe da se cenzurira.

Talijanski istraživački novinar Claudio Gatti u listopadu prošle godine međutim otkrio je da je pravo ime Elene Ferrante Anita Raja te da se radi o prevoditeljici iz Rima. Novinara su kritizirali zbog narušavanja privatnosti književnice, a neki su bili uvjereni da ga treba kriviti ako se Ferrante povuče i prestane pisati.

Za to, po svoj prilici, neće biti potrebe jer je izdavač autorice u nedavnom intervjuu za talijanski književni časopis Il Librario objavio da Elena Ferrante radi na nečemu novom.

'Znam da piše, ali u ovome trenu ne mogu reći ništa više od toga', poručio je Sandro Ferri, direktor izdavačke kuće Edizioni E/O, koju vodi sa suprugom Sandrom Ozzola.

Dodao je i kako u 2018. nemaju planova za objavu novog romana Elene Ferrante. Iako nije naveo nikakve dodatne informacije o tome na čemu slavna spisateljica trenutno radi, čini se da nije mislio na scenarij koji piše za televizijsku seriju temeljenu na njezinu serijalu, koju će prikazivati HBO i RAI.