PROVOKACIJE BEZ GRANICA

Obožavatelji bojkotiraju Breta Eastona Ellisa

07.09.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Američki autor, proslavljen romanom 'Američki psiho', ima dugi staž brojnih uvreda preko svog Twittera, međutim jučer se upustio u vrijeđanje preminulog pisca Davida Fostera Wallacea, što je izazvalo burne i ogorčene reakcije medija i njegove čitalačke publike

Američki spisatelj David Foster Wallace, koji je počinio samoubojstvo 2008., opisan je kao 'mučan, zamoran, pretenciozan i beskrajno dosadan pisac'. Svoje mišljenje o autoru remek-djela 'Infinite Jest' jučer je iznio spisatelj Bret Easton Ellis na svom Twitteru.  Zadnjim tweetanjem o Davidu Fosteru Wallaceu, privukao je puno pažnje, ali svi ozbiljniji čitatelji odlučili su se na bojkot njegovih provokacija, tako da je u tijeku masovno odustajanje od praćenja njegove stranice na Twitteru.

Ellis, autor romana 'Američki psiho', ima dugogodišnji staž provokatora, a vrijeđanje preminulog pisca i nazivanje njegove literature prevarantskom, samo je nastavak njegovih učestalih izjava koje potiču kontroverze.

'Wallace je najbolji primjer suvremenog pisca koji je čeznuo za slavom i veličinom koje jednostavno nije imao kapaciteta ostvariti. Njega čitaju budale: generacija koja uživa u čitanju njegovih romana smatra da je jako pametna zbog toga, a to je samo dio velikog govnarskog paketa. On je nosio sa sobom toliku količinu pretencioznosti da mi je neugodno što sam se našao u istom kontekstu s njim prilikom izdavanja svojih romana. Neugodno mi je što smo dijelili istu izdavačku scenu', objasnio je Ellis preko Twittera svojim pratiteljima kojih trenutačno ima 335.000.

Iako Twitter kao društvena platforma može približiti članove kulturnim ikonama među kojima su vrlo aktivni korisnici i spisatelji Salman Rushdie, Margaret Atwood, Judy Blume, John Green i Neil Gaiman, također istom brzinom može udaljiti obožavatelja od njihovih idola. Ellis koji je samog sebe opisivao kao društvenog satiričara, napisao je da je počeo čitati Wallaceovu biografiju 'Every Love Story is a Ghost Story', autora D. T. Maxa, kad je shvatio da mu se 'gadi svečanost uzdizanja mita o Wallaceu.'

'Bio je toliko zahtjevan, tako konzervativan i tako čeznutljiv za obožavateljima, da smatram sentimentalnost odjeka o njegovim romanima, jako gadljivom', objasnio je.

Ellis se nikada nije libio svoje stavove, koliko god nepopularni bili, iznositi u javnosti: od toga da smatra kako žene ne mogu biti dobre redateljice do toga da homoseksualni glumac ne bi trebao glumiti heteroseksualca Christiana Greya u filmskoj adaptaciji bestselera 'Pedeset nijansi sive'. Prošle godine usporedio je gledanje teen serijala 'Glee' sa 'stajanjem u lokvi HIV-a', a kad je preminuo spisatelj J. D. Salinger napisao je: 'Odlično! Hvala Bogu da je konačno mrtav. Čekao sam taj dan j***** beskonačno! Zabava večeras.'

Ellisov najpoznatiji roman 'Američki psiho', također je polarizirao publiku kad se pojavio 1991. Priču o serijskom ubojici Patricku Batemanu, jedni su bojkotirali nazivajući ga ispraznim i nečitljivim djelom vrijednim prezira, a drugi kritičari uzdizali kao prekrasno odmjeren, pažljiv i važan roman koji gradi napetost usmjeravanjem na zastrašujuće detalje.