HIT PREDSTAVA

Obnovljena 'Garaža' gostuje u Berlinu

10.06.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih gostovat će 13. i 14. lipnja, uoči primanja Hrvatske u Europsku uniju, s predstavom 'Garaža' Ivice Buljana, jednim od najvećih hitova tog kazališta, u berlinskom Schaubuhne am Lehniner Platz, koje vodi čuveni njemački redatelj Thomas Ostermeier

'ZKM je prvi hrvatski teatar koji gostuje u tom berlinskom kazalištu, a na toj proslavi bit će jedino kazalište koje će predstavljati Zagreb', istaknula je ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč na konferenciji za novinare, dodavši da je 'Garaža' od praizvedbe u njujorškom kazalištu La Mama u siječnju 2010. godine do danas zasigurno jedan od najvećih repertoarnih hitova ZKM-a.

Također je navela da ZKM završava sezonu gostovanjem predstave 'Žuta crta', također u režiji Ivice Buljana, na festivalu u Lisabonu, dok će 'Galeb' Bobe Jelčića biti izveden u Nitri.

Govoreći o obnovi tog svojevrsnog rock spektakla, koji donosi žestoku priču o tranzicijskoj Hrvatskoj i eksploataciji djece, Buljan je naglasio da je 'Garaža' u puno segmenata nova, primjerice, za njemačko izdanje bit će odigrana dva prizora na njemačkom jeziku, a u njoj glume i tri nova glumca – Marko Cindrić, Hrvojka Begović i Fil Tilen.

'Kako je predstava 'Garaža' nastala u koprodukciji ZKM-a i La Mame, izvorno je pripremana na engleskom jeziku i u nekim je segmentima korespondirala s njujorškom scenom iz šezdesetih te bila svojevrsni hommage Ellen Stewart, a u Zagrebu je izvedena na hrvatskom, zadobivši snažan lokalni kolorit. Upravo zbog tog lokalnog kolorita, ali i svojevrsne istočnonjemačke melase, koja je njima bliska, Nijemci su od svih predstava izabrali upravo 'Garažu'', kazao je Buljan.

Gostovanje se održava u sklopu programa Kroatien Kreativ 2013, ali je realizirano, kako je kazala Dubravka Vrgoč, 'na vlastitu inicijativu ZKM-a i zahvaljujući dugogodišnjem poznanstvu i suradnji s redateljem Thomasom Ostermeierom čije je kazalište Schaubuhne am Lehniner Platz svojevrsni partner ZKM-a'.

Naime, pregovarajući za nastup u sklopu programa Kroatien Kreativa 2013, kako je objasnila, rečeno joj je da sama nađe partnera u Berlinu kojeg je našla u Ostermeieru i njegovoj Schaubuhne am Lehniner Platz, dok će sredstva za gostovanje osigurati Grad Zagreb.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je Hrvatsku u Berlinu uz ZKM trebala predstavljati i Zagrebačka filharmonija, i to koncertom u dvorani Berlinske filharmonije u Tiergartenu, no zbog organizacijskih poteškoća odustalo se od tog gostovanja.