'ZASTAVA'

Obnova je počela 2014., ali Augustinčićev spomenik u Sisku još je uvijek u jako lošem stanju

15.05.2018 u 10:15

Bionic
Reading

Ugovor o sanacijskim radovima na 'Zastavi' Antuna Augustinčića u Sisku gradske vlasti i Hrvatski restauratorski zavod sklopili su u listopadu 2014., ali je spomenik u čast žrtava rata i poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe četiri godine kasnije i dalje u jako lošem stanju. Ispitali smo zašto

Spomenik 'Zastava' podignut je 1965. na uzvišenju središnjeg dijela gradskog groblja Viktorovac u Sisku, a autor mu je Antun Augustinčić, poznat, među ostalima, po spomenicima Seljačkoj buni u Stubici i Josipu Brozu Titu u Kumrovcu te spomeniku 'Mir' ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.

  • +10
Spomenik 'Zastava' autora Antuna Augustinčića Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U podnožju sisačke 'Zastave' postavljena je kamena ploča kosturnice s uklesanim imenima, a do nje, s desne strane, i reljefni stupac koji prikazuje prijenos ranjenika. Do spomenika vodi kameno stepenište, a na samoj zastavi uklesan je tekst Jure Kaštelana i posveta. Tlocrtna dužina 'Zastave' je oko 35 metara, a širina postolja osam metara.

Grad Sisak je još krajem 2014. s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Zagreba sklopio ugovor koji se odnosio na prvu etapu radova, odnosno na konzervatorsko-restauratorska istraživanja i radove zaštite kamene plastike. Od Ministarstva kulture Sisak je za to dobio 60 tisuća kuna iz programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima.

'Spomenik 'Zastave' Sisak nominira Ministarstvu kulture za obnovu od 2014., otkako je gradonačelnica postala Kristina Ikić Baniček. Obnova je krenula 2014., kako treba, no 2016. godine 'Zastavama' je, iz neobjašnjivih razloga, u vrijeme mandata bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, u potpunosti ukinuto financiranje, da bi prošle godine bilo ponovo odobreno', kažu iz Grada Siska, dodajući da je u tijeku postupak odabira izvođača za nastavak radova.

Paralelno se obnavlja spomenik u šumi Brezovica, koji očekuje druga faza obnove, tvrde u Gradu.