GRAFIČKI DIZAJN

Objedinjenom latiničnom i ćiriličnom pismu glavna nagrada Zgrafa

16.01.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Glavna nagrada međunarodne manifestacije grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12 dodijeljena je u subotu u Zagrebu dizajnerima Nikoli Đureku i Mariji Juza za rad 'Balkan', hibridni komunikacijski tiposistem koji objedinjuje latinično i ćirilično pismo, nastao kao rezultat istraživanja fenomena Balkan sprachbunda i zajedničkih svojstava južnoslavenskih jezika i pisama

Na posebnoj svečanosti u Kući za ljude i umjetnost Laubi međunarodni ocjenjivački sud Zgrafa 12, u sastavu Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco, dodijelio je ukupno pet nagrada – Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award, te deset počasnih diploma.

Nagradu Zgraf 1 osvojio je Hamper studio (Ivana Vučić, Tomislav Kaćunić) s radom 'Refleksije vremena 1945 – 1955.' (Hrvatska, 2012.), dok su Zgraf 2 ravnopravno osvojila dva projekta – Robert Žvokelj s radom 'Slovensko industrijsko oblikovanje' (serija—(a) ETA 80, (b) K67, (c) Tomos 4, (d) ESK PRO: Slovenija, 2012.-2015.) i Placement (Danielle Aubert, Lana Cavar i Natasha Chandani) za publikaciju 'Thanks for the View, Mr. Mies' (SAD, Hrvatska, 2012.).

Nagradu Zgraf Welcome osvojio je Martin Peranović za rad 'MINE' (Hrvatska, 2014.), dok je nagrada ico-D Excellence Award otišla u ruke Ajde Schmidt za rad 'Serija bilježnica za Povše tiskaru' (Slovenija, 2015/2016.).

Dodijeljena je i nagrada Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA o kojoj je odlučio ocjenjivački sud u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner, koji je odlučio nagraditi rad Rafaele Dražić 'Nova umjetnost za novo društvo: traži se vaša nazočnost' (Hrvatska, 2015.).

Zgraf se u Zagrebu održava svake treće godine od 1975. u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), s ciljem da se najvišoj stručnoj razini propituje položaj dizajna u suvremenom društvu i ističe njegov značaj kao profesije te predstavlja najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Njegovo dvanaesto izdanje održava se od 9. siječnja u Laubi, a okupilo je pod temom 'Društvene reprize' dvjestotinjak radova koji propituju neprestano ponavljanje grafičkih stilova i njihovu suvremenu reinterpretaciju.

Autor teme 12. Zgrafa 'Društvene reprize' poznati je britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, ujedno njegov posebni gost i član žirija.

Na problemskoj izložbi definiranoj 'društvenim reprizama' pod naslovom 'Tema' prikazano je ukupno 26 radova, dok je selektirane međunarodne radove nastale od 2012. Zgraf 12 predstavio putem 'Revije', izložbe radova s područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija realiziranih u protekle četiri godine.

Za 'Reviju' je odabrano 140 radova sa svih strana svijeta, u kategorijama vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija, dizajn za film ili elektroničke medije.

Osim u Laubi, gdje se održava prvi put i to do 24. siječnja, Zgraf će se predstaviti i u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba dobitnika Zgrafovaog prošlog Grand Prixa, švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenog dizajnu tiskanog materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.

Program Zgrafa 12 organiziran je uz financijsku podršku zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Ministarstva kulture RH.