VBZ

Objavljena sabrana djela i neobjavljene priče prerano preminulog Bekima Sejranovića

03.08.2020 u 11:30

Bionic
Reading

VBZ je upravo ekskluzivno objavio sabrana djela nedavno preminulog književnika Bekima Sejranovića. U kompletu je pet knjiga, urednički ih potpisuje Drago Glamuzina.

U knjigu 'Dnevnik jednog nomada' uvrštena je i neobjavljena priča majstora proznog ispovjednog pripovijedanja pronađena u laptopu nakon njegove smrti - 'Sto trideset sati bez sna'. Riječ je o neobično snažnoj, beskompromisnoj sejranovićevskoj priči proročke snage koju je Sejranović napisao na Valentinovo ove godine, navode iz VBZ-a.

U istoj knjizi objavljena je i posljednja autorova, za života objavljena priča 'Miss Misery na otoku Susku' iz proljeća 2019. godine. Ta je priča inspirirana Sejranovićevim rezidencijalnim boravkom na slikovitom otoku Susku u okviru projekta Europske prijestolnice kulture koji je okrunjen iznimno kvalitetnom zbirkom priča 'Autorske bure' koje je prošle godine EPK objavio uz VBZ.

U Sabranim djelima objavljene su i knjige 'Nigdje, niotkuda', 'Ljepši kraj', 'Tvoj sin Huckleberry Finn', 'Sandale' i spomenuti 'Dnevnik jednog nomada'. U knjigu 'Sandale' dodane su rane Sejranovićeve priče koje nisu ušle u prvo izdanje knjige, a bile su svojedobno objavljene u 'Fasungu', objašnjava urednik Sabranih djela i Sejranovićev prijatelj Drago Glamuzina.

Sejranović je rođen je 30. travnja 1972. u Brčkom. Živio je u brojnim gradovima, a umro je 21. svibnja 2020. godine u Banja Luci. Za roman 'Nigdje, niotkuda' dobio je 2009. godine Nagradu Meša Selimović za najbolji roman u regiji.