priznati riječki slikar

Objavljena monografija Voje Radoičića, umjetnika čiji 'humor oslobađa'

  • Autor: T.B.
  • Zadnja izmjena 28.06.2017 09:54
  • Objavljeno 28.06.2017 u 09:46
Likovna monografija 'Radoičić: San'
Likovna monografija 'Radoičić: San' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL
U Vijećnici Grada Rijeke 27. lipnja predstavljena je likovna monografija u zemlji i inozemstvu poznatog riječkoga slikara, scenografa i multimedijskog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića, naslovljena 'Radoičić: San', a sadrži oko 500 fotografija Vojinih radova

Fotografije prate tekstovi povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića, Jerice Zihler i Nadežde Elezović, u likovnoj i grafičkoj obradi Branka Lenića, a riječ je o prvoj knjizi u izdanju nove nakladničke kuće 'Val'.

'Zahvaljujem, ne samo zato što mi je izdana monografija 'San', već zato što ste me prihvatili ljudski', rekao je na promociji svoje monografije 87-godišnji Vjekoslav Vojo Radoičić čije se brojne radove može vidjeti i na stranici Galerije umjetnina A.L.M.

Predstavljanje monografije 'Radoičić: San' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Autor jednog od uvodnih tekstova, akademik Tonko Maroević, tom je prilikom istaknuo kako se radi o 'rijetko slobodnom umjetniku bez predrasuda, koji ponekad povezuje i krajnosti'.

'U svakom njegovu crtežu postoji neki začin, dodatak, vic, ironija, humor što nas oslobađa', zaključio je Maroević, dok je povjesničarka umjetnosti Nataša Lah objasnila da Radoičićeva djela nisu u zemlji i inozemstvu tako široko prihvaćena 'zbog dopadljivosti i dječje naivnosti' već zbog složenosti koja je skrivena na prvo gledanje, a koja često pruža niz susreta među suprotnostima ('slike i teksta, iskustva i neposrednosti, sidrišta i pučine, ptice rugalice i objektivnog promatrača'... ).

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal