AUTOBIOGRAFIJA

Objavljena knjiga 'Zanimljiva vremena' Erica Hobsbawma

29.06.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Autobiografija Erica Hobsbawma "Zanimljiva vremena: život kroz dvadeseto stoljeće" u kojoj poznati britanski povjesničar potanko opisuje svoj osobni i intelektualni život objavljena je nedavno u izdanju zagrebačke izdavačke kuće "Disput".

Hobsbawm u knjizi (384. str) kroz 23 poglavlja iznosi osvrt na burno 20. stoljeće koje je bilo obilježeno intenzivnim društvenim i političkim mijenama.

Napominje kako knjiga nije napisana kao apologija njegova života, jer smatra da autobiografija intelektualca nužno mora govoriti o njegovim idejama, stvarima i djelovanju te ne smije prerasti u dociranje. Stoga Hobsbawm ne ilustrira svjetsku povijest vlastitim iskustvom, već pokazuje kako je ona oblikovala njega kao čovjeka i povjesničara.

Autor isprepliće vlastite doživljaje sa širom povijesnom perspektivom te opisuje svoj život od rane mladosti i obiteljske situacije u Beču (Aleksandrije u kojoj je rođen se ne sjeća) preko vajmarske i nacističke Njemačke i ranog komunističkog političkog rada u Berlinu 1933. godine, odlaska obitelji u Englesku nakon Hitlerova uspona na vlast, rada u Udruženju povjesničara Komunističke partije u Cambridgeu pa sve do posljednjih desetljeća prošlog stoljeća.

Uz to, Hobsbawm u knjizi piše i o zemljama i regijama s kojim je životno bio povezan (zemlje srednje Europe, Engleska, Francuska, Španjolska, Italija, zemlje Južne Amerike i Trećeg svijeta te SAD).

Također, iznosi i svoja zapažanja o sadašnjoj situaciji vezanoj uz islamski terorizam te politiku SAD-a.

Eric Hobsbawm (1917) jedan je od najcjenjenijih živućih britanskih povjesničara i intelektualaca. Autor je mnogih povijesnih knjiga među kojima se ističe tetralogija "Doba revolucije: Europa 1789-1848", "Doba kapitala 1848-1875", "Doba carstva 1875-1914", i "Doba ekstrema: kratko dvadeseto stoljeće 1914-1991".