SUMRAK SVJETSKE POVIJESTI

Objavljena knjiga 'Slom država' Roberta Coopera

30.03.2009 u 14:21

Bionic
Reading

Knjigu 'Slom država - poredak i kaos u 21. stoljeću', u kojoj britanski diplomat Robert Cooper upozorava da bi ovo stoljeće moglo biti 'najgore razdoblje europske i svjetske povijesti', objavila je izdavačka kuća Profil

Cooper u knjizi (221 str.), koju je na hrvatski prevela Ksenija Jurišić, ističe da danas u svijetu, nakon sloma komunizma, imamo tri osnovna tipa država. Prvu skupinu čine predmoderne države, poput Somalije, Afganistana i Liberije, u kojima vlada postimperijalni kaos.

Drugu skupinu čine moderne države, poput Kine, Brazila i Indije, koje 'i dalje zadržavaju monopol sile i spremne su je uporabiti jedna protiv druge'.

Za Coopera treću skupinu čine postmoderne države, poput Japana i država EU, koje funkcioniraju na temelju otvorenosti, poštovanja zakona i zajedničke obrambene politike.

Cooper drži da Sjedinjene Američke Države još trebaju odlučiti hoće li se pridružiti postmodernom svijetu uzajamne suradnje ili će se držati politike univerzalizma i sile.

Po autorovu mišljenju, najvažnije pitanje s kojim se suočavaju države postmodernog svijeta jest kako se nositi sa svijetom u kojemu balistički projektili i teroristi ne poznaju granice te u kojima vojni savezi više nisu jamstvo sigurnosti.

Robert Cooper britanski je diplomat i savjetnik bivšeg premijera Tonyja Blaira. Od 2007. član je Europskog vijeća za vanjske poslove. Za knjigu 'Slom država' dobio je britansku nagradu za političku knjigu godine – 'The Orwell Prize'.