'ZVIJERI PLIŠANE'

Objavljen prvi hrvatski gay roman za djecu

17.03.2009 u 11:02

Bionic
Reading

Tri godine nakon Ilinčićevog 'Berlinskog ručnika', prvog hrvatskog gay romana, objavljen je prvi hrvatski roman za djecu koji se afirmativno bavi osobama istospolne seksualne orijentacije

Roman 'Zvijeri plišane' autora Zorana Krušvara bit će predstavljen 19.ožujka u 19 sati u prostoru knjižare Profil Megastore u Zagrebu. Knjiga koja označava presedan u domaćoj književnosti za djecu obraća se mlađim čitateljima s namjerom širenja njihove perspektive svijeta koji ih okružuje, prvenstveno kako bi umanjila neprihvaćanje spolnih i rodnih manjina - takozvanih 'drukčijih'.

'Zvijeri plišane'

Govori o društvu plišanih igračaka koje silom prilika mijenjaju vlasnika te se moraju snaći u, za njih, novim i potencijalno opasnim situacijama. Kroz sudbinu Mede Grge, Zeca Mrkvoja, Vjeverice Verice, Majmuna Makija, Uška Uhića, Sivke Uhić i Kornjače Kornelije čitatelji uče o vrijednostima kao što su tolerancija, prihvaćanje i pravo na različitost. Odstupajući od brojnih tradicionalnih bajki, u knjizi postoje i likovi homoseksualne orijentacije. Tako će, primjerice, 'Doris odseliti u novi stan s djevojkom Ivanom te će njih dvije jednom postati mama i mama', a Kornjača Kornelija osjeća se i ponaša kao vjeverica. Zbog humora i dinamične radnje roman je zanimljiv i starijim čitateljima.

'Zvijeri plišane' već su predstavljene publici u Zaprešiću, Zagrebu i Rijeci, a roman se može naći na prodajnim mjestima Superknjižare ili se kupiti putem interneta

Zoran Krušvar, rođen 1977. u Rijeci, autor je samostalne zbirke priča 'Najbolji na svijetu', priče ' Tko s Đavolom tikve sadi...' i romana 'Izvršitelji nauma Gospodnjeg' kojo prati i multimedijalni projekt.