Novi, 101. broj

Objavljen novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa: Donosi i osam eseja suradnika različitih generacija o novijim filmovima

28.09.2020 u 12:37

Bionic
Reading

U izdanju Hrvatskog filmskog saveza objavljen je novi broj filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis, koji donosi temat o kompleksnom odnosu filmske slike i politike

Kako je izvijestio izdavač, u tematu se može pronaći ulomak iz knjige bosansko-švedskog filmologa Sanjina Pejkovića u kojemu autor, polazeći od filmskih eseja Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva i Gorana Markovića, analizira autorske prikaze prošlosti u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu.

U rubrici 'Studije' kritičarka Dina Pokrajac u tekstu 'Fantomske zone – međuprostori, tijela i identiteti u filmovima Claire Denis' piše o stilu i temama te velike francuske sineastice, dok profesorica filma i medija Sandra Nikolić pod naslovom 'Delezova filmozofija i trijumfalni narativ američkog ratnog filma' obrazlaže temeljne teze utjecajne filozofije filma Gillesa Deleuza na primjeru američkih filmova ratne i srodne tematike.

Filmski kritičar Dragan Jurak potpisuje osobni esejistički zapis o iskustvu obiteljskog gledanja popularne televizijske serije 'Igra prijestolja'. Ljetopis nudi i niz osvrta na filmske festivale - 17. Zagreb Film Festival, 15. 25 FPS i 22. Motovun Film Festival, kao i na festivale u Karlovym Varyma i Oberhausenu.

Novi, 101. broj, donosi i osam eseja suradnika različitih generacija o novijim filmovima (Jojo Rabbit, Parazit, Posljednji Srbin u Hrvatskoj, Ufuraj se i pukni)  te prikazi tri vrijedna filmska štiva, među kojima je i knjiga o filmskoj glazbi u Jugoslaviji te seminalno djelo Amosa Vogela 'Film kao subverzivna umjetnost'.

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza.