NEVIDLJIVI IZDAVAČKI SVIJET

Objavljen je krimić 'Državni prijatelj broj jedan'

31.05.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon izdanja romana 'Mikrofilm', spisatelju Mariju Šoštaru javili su se čitatelji s vrlo pozitivnim reakcijama, što ga je ponukalo da iz ladice izvadi jedan malo stariji rukopis i izda ga u obliku elektronske knjige 'Državni prijatelj broj jedan'

Autor Mario Šoštar u neovisnom izdavačkom pothvatu, objavio je roman 'Državni neprijatelj broj jedan'

Sadržaj: Martin Knappe, inspektor Europske banke za obnovu i razvoj, dolazi u ratom zahvaćenu Hrvatsku kako bi preispitao može li Republika Hrvatska dobiti kredit od njegove banke. Međutim, njegova istraga nije vezana uz rizik koji bi u ovome slučaju proizlazio iz opasnosti od ratnih razaranja, već rizik koji proizlazi iz dobro uhodanog poslovanja diljem države pod nazivom 'financijski inženjering'. Naime, financijske institucije ulagačima nude visoke kamate na uložen novac, neke čak i do 30 posto mjesečno. Europska banka za obnovu i razvoj svakako želi preispitati što je na stvari prije nego što odobri kredit, jer ne vidi neke logike u odobravanju kredita državi čije financijske institucije nude tako visoke kamate na uloge, s obzirom na to da tim načinom poslovanja otvaraju pandorinu kutiju čiji neminovan kraj ne može biti ništa drugo nego kolaps financijskog sustava same države.

Martin Knappe, koji se još nije ni zagrijao u istrazi, odmah prvi dan nailazi na nebrojeno mnogo informacija koje ga sve dublje i dublje uvlače u mutne i sive vode. Lažu mu bankari, prijete mu kriminalci, otimaju ga policajci. Igra biva sve zamršenija, praćena ubojstvima i leševima i pretvara se u avanturu koja prelazi granice Hrvatske i nastavlja se u Francuskoj gdje inspektor dolazi do saznanja i informacija vezanih uz financijske inženjeringe i njihovu povezanost s vladajućim strukturama ne samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji i sve se to pretvara u balkanski rulet koji izgleda prelazi preko svih granica bivše Jugoslavije, u koji su uvučeni političari mnogih država proizašlih iz donedavne zajedničke socijalističke tvorevine.

'Mario Šoštar se u pisanju služi spajanjem uzbudljive i napete proze s promišljanjem temelja na kojima počivaju neke društvene pojave koje smatramo zadanima.

Silna količina podataka te želja da čitatelju prenese svoj, ne sasvim imaginaran i nemoguć svijet oblikovala je njegov specifični stil pisanja koji se drži niti događanja, ne ostavlja mjesta digresijama, lako se prati, ali i drži čitatelja u radnji gdje god se ona odvijala', stoji u opisu na njegovoj stranici