PROŠLO JE POLA STOLJEĆA

Obilježeno 50 godina od prvog broja sisačkog časopisa za kulturu 'Riječi'

05.12.2019 u 23:15

Bionic
Reading

Predstavljanjem novoga dvobroja časopisa za književnost, kulturu i znanost 'Riječi', kojeg objavljuje sisačka Matica hrvatska, u Sisku je u četvrtak navečer obilježeno pola stoljeća od izlaska prvog broja tog časopisa

Prigodnom svečanošću u prostorijama Matice hrvatske ujedno je obilježeno i 20 godina redovnog izlaženja "Riječi", koji je svojim sadržajem, eminentnim suradnicima i opsegom prerastao sisačke lokalne okvire i postao ugledni nacionalni časopis iz područja kulture.

O povijesti časopisa govorila je glavna urednica Đurđica Vuković, koja je napomenula kako je nakon prvog broja objavljenog 1969. godine, zbog progona "matičara" već je iduće godine došlo do privremene obustave njihova izlaženja.

Nakon obnove časopisa 1990. godine, do novog zastoja u izlaženju dolazi zbog ratnih razaranja i financijskih problema, da bi od 1999. godine časopis redovno izlazio. U to je vrijeme redakcija okupila oko 700 uglednih autora, među kojima su bili najzastupljeniji književnik Ludwig Bauer sa 40 priloga i pjesnikinja Darija Žilić s prilogom manje.

U proteklih 50 godina izlaženja, "Riječi" su uređivali Dragan Božić, Juraj Bedenicki, Ante Matijašević, Slavko Jendričko i Đurđica Vuković, a kao gosti urednici nekoliko su brojeva uredili Ludwig Bauer, Andrija Tunjić i Darija Žilić.

Redovito izlaženje "Riječi", spomenula je Vuković, može se ponajprije zahvaliti financijskoj pomoći Ministarstva kulture i Sisačko-moslavačke županije.