NOVI VINODOLSKI

Obilježena prva obljetnica smrti književnika Nedjeljka Fabrija

05.08.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Prva obljetnica smrti hrvatskoga književnika Nedjeljka Fabrija obilježena je u nedjelju navečer otvaranjem Radne spomen sobe u Narodnoj čitaonici i knjižnici u Novom Vinodolskom

Na susretu su se, uz članove obitelji, koja je novljanskoj Narodnoj knjižnici darovala tisuću knjiga iz književnikova fundusa, okupili poštovatelji književnoga opusa Nedjeljka Fabrija.

O Fabriju, njegovu radu i životu govorio je književnik Nikola Petković, podsjetivši kako je Fabrio majstorskim umijećem kroz 'krupni plan' pokazivao prelamanja povijesnih zbivanja što se zrcale u (p)određenom pojedincu, 'malom junaku' na odjecima epohe u kojoj je 'Rijeka bila mađarski grad u kojoj su Hrvati govorili Talijanski'.

Ocijenjeno je kako je Fabrijev doprinos hrvatskoj suvremenoj književnosti iznimno važan jer su romani 'Vježbanje života' (1985.), 'Berenikina kosa' (1989.) i 'Trimeron' (2002.) postali su jedinstvena 'Jadranska trilogija'.

Nedjeljko Fabrio rođen je u Splitu 14. studenoga 1937., a preminuo u Rijeci 4. kolovoza 2018. U književnosti se javio kao pjesnik, a onda i kao novelist, potom i kao dramatičar te romanopisac. 

U svojim djelima isprepleće povijesne teme i novovjeka iskustva, a često je pritom njegov istaknuti pojedinac u sukobu sa svjetovnom ili duhovnom vlašću. Odlike njegova novelističkog postupka jezična su dotjeranost, eksperimentiranje formama i vještina fabuliranja, što je sukladno postmodernističkim tendencijama.

Prožimanje tekstualne zbilje i fikcije daljnje su značajke Fabrijeva opusa ('Smrt Vronskog'; 1994.), uz postmodernističku historiografsku metafikciju te povijesni  obiteljski, rodoslovni (genealoški) roman.

Diplomirao je južnoslavenske književnosti te talijansku književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je u riječkim kulturnim ustanovama, u Narodnom sveučilištu, u časopisu Riječkoj reviji, u HNK-u Ivana pl. Zajca, u književnom časopisu 'Kamov', a od 1970-ih živi i djeluje u Zagrebu i radi kao urednik Dramskog programa na Hrvatskoj televiziji te kao predavač na Akademiji dramske umjetnosti.

U sklopu programa prikazan je dokumentarni film Bernardina Modrića pod naslovom 'Fabrio'.