JAVNO ČITANJE 'JUDITE'

Obilježena obljetnica smrti Marka Marulića

07.01.2014 u 10:43

Bionic
Reading

U povodu 490. obljetnice smrti 'oca hrvatske književnosti' Marka Marulića (umro je u rodnom Splitu 5. siječnja 1524. godine) u splitskom kafe-klubu koji nosi njegovo ime održalo se cjelodnevno javno čitanje njegova najpoznatijeg djela 'Judite'

Javno čitanje 'Judite' počelo je u osam sati i trajalo do 23 sata. Jedna je žena došla čitati 'Juditu' odjevena u bijelu haljinu kakva se u Splitu nosila u Marulićevo vrijeme na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće.

Javno čitanje snimalo se i posebnom kamerom te će snimka ovoga događaja, kako je najavljeno, biti objavljena na YouTubeu. Ovo je prvi puta da se u Splitu organizira javno čitanje nekog od Marulićevih djela.

U Splitu se, počevši od 1991., krajem travnja svake godine održavaju Marulićevi dani kao kulturna manifestacija međunarodnog karaktera posvećena hrvatskoj dramskoj riječi i djelu Marka Marulića.

Marka Marulića (1450. - 1524.), kojem se često dodaje i pridjev Splićanin, smatra se ocem hrvatske književnosti. Ostavio je bogat književni opus prožet kršćanskom duhovnošću te ga se ubraja i među istaknute kršćanske humaniste.