'MUZEJI I TURIZAM'

Obilježen Međunarodni dan muzeja

19.05.2009 u 11:06

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, domaći muzeji su upriličili prigodne aktivnosti na temu 'Muzeji i turizam'

Predsjednik Republike Stjepan Mesić je u povodu Međunarodnog dana muzeja uručio ravnatelju Etnografskog muzeja iz Zagreba Damodaru Frlanu nekoliko narodnih nošnji koje je dobio na dar obavljajući državničke dužnosti. Uz turopoljski lajbek te sinjsku i slavonsku nošnju, predsjednik je ugovorom o darovanju ravnatelju Muzeja predao i nošnje Kurdistana i Sirije.

Muzej Dražen Petrović, koji privlači brojne domaće i inozemne poklonike košarkaške legende, povodom Dana muzeja je organizirao natjecanje u šutiranju na koš mladih igrača Cibone, takozvanih Vučića.

Profesor i kustos Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac, Igor Čulig, održao je predavanje 'Europski gradovi-zvijezde i njihovi muzeji' u prepunoj dvorani Gradskog muzeja Karlovac. Čulig je spomenuo Palmanovu (Italija), Naarden (Nizozemska), Zamość (Poljska), Neuf-Brisach (Francuska) koji su dio su europske 'zvjezdolike konstelacije' gradova-tvrđava. Svaki od njih, nominiranih ili već uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske baštine, nudi iskustva dragocjena za kulturni i turistički razvoj Karlovca, jedan je od Čuligovih zaključaka.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) otvorio je u galeriji Mali salon izložbu plakata iz svoje muzejske zbirke pod nazivom 'Spomenici kulture u turističkom oglašavanju'.

Plakati uvršteni u izložbu nastali su 1994. i 1995. godine, a naručila ih je Hrvatska turistička zajednica radi prikupljanja gradiva za izradu turističke brošure 'Mala zemlja za veliki odmor' i '1000 otoka hrvatskog Jadrana'. Tako je nastala serija od 59 plakata, od kojih su na 39 korištene fotografije Ive Pervana, a na ostalima su korištene fotografije Damira Fabijanića, Ivana Zubovića i drugih. Dizajnirao ih je Mihajlo Arsovski.

U blizini galerije Mali salon su članovi grupe W-atelier, u kojoj su djeca u dobi od sedam do 12 godina, s voditeljicom Izabelom Peculić i dvjema suradnicama, likovnom umjetnicom i likovnom pedagoginjom Mladenkom Staničić te likovnom umjetnicom Silvijom Đolongom, animirali građane da na predlošcima u obliku jastuka ostave otiske dlanova obojene temperom.

Vinkovački Gradski muzej dan je obilježio prikazivanjem povijesnih prizora i likova koji su obilježili 8000 godina dugu povijest Vinkovaca, pod nazivom 'Vinkovački povijesni četverokut'.

Na devet mjesta u gradskome parku u središtu Vinkovaca su djelatnici muzeja i učenici gimnazije Matije Antuna Reljkovića, odjeveni u odore vremena koje su predstavljali, prikazali i ispričali priče vezane uz povijest grada.

Od prizora do prizora gledatelje je vodio pripovjedač, ujedno i povijesni lik, idejni osnivač vinkovačkog Gradskog muzeja, kolekcionar i kraljevski nadšumar Mato Medvedović, autor gradskoga grba. Osim Medevedovića, gledatelji su 'mogli upoznati' i književnika i vojnog časnika iz doba Vojne krajine Matiju Antuna Reljkovića, biti na suđenju kršćanskome mučeniku Polionu iz rimske Cibalae i čuti o zabranjenoj ljubavi književnika Ivana Kozarca i rođakinje Marije Kozarac, kojoj je posvetio i poznatu pjesmu 'Milovo sam' objavljenu 1910. godine.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenulo je 1977. Međunarodno vijeće za muzeje (ICOM).